Spring naar de content

Hoe het eerste belastingplan mislukte. Reconstructie van dag tot dag

Maandag onderhandelden regeringspartijen VVD en PvdA met de oppositiepartijen over het vorige week gepresenteerde plan voor belastinghervorming. Dat liep spaak nadat D66 zich terugtrok uit de onderhandelingen. De verschillen tussen de zes partijen die erover in conclaaf waren zijn te groot. Na het zomerreces zal een tweede plan moeten worden gepresenteerd. Hoe het politieke vuur in Den Haag zo vlak voor het reces zo hoog oplaaide? Een reconstructie. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Woensdag 17 juni
Iedereen wil al weken weten wat het kabinet precies van plan is met de belastingen. Het plan werd tot op deze derde woensdag van juni geheimgehouden, want, aldus Rutte, “Als je het stuk publiceert, wordt het kapot gescheurd”. Dat pikte de oppositie niet, die al weken duidelijkheid wilde.

En dus bedachten de VVD en PvdA een strategie. Ze presenteerden vrolijk nieuws over 800 euro extra voor werkenden, maar daarna volgde al snel de minder vrolijke nieuwtjes: het lage btw-tarief van 6 procent gaat op veel producten naar 21 procent. Onder de getroffen sectoren: de printmedia.

Vrijdag 19 juni
De lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft zou ervoor zorgen dat werkenden gemiddeld 1,5 tot 3 procent aan koopkracht winnen. Huishoudens waarin wordt gewerkt hoeven gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro minder inkomstenbelasting te betalen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schreef dat in de ‘hoofdlijnenbrief’, de brief die het kabinet de oppositie in de Tweede Kamer had beloofd, na het eerste geheime overleg met vijf oppositiepartijen over de belastingplannen van het kabinet. Zijn brief was een bevestiging van wat de dagen daarvoor al uitlekte. De plannen kunnen leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, voegde Wiebes daar nog aan toe.

Woensdag 24 juni
Werkenden met lagere tot middeninkomens hebben het meeste baat als de kabinetsplannen voor een hervorming van het belastingstelsel worden doorgevoerd. Die groep gaat er 3 procent op vooruit. Dat bleek uit een brief die Wiebes op 22 juni aan de Tweede Kamer stuurt.

Het CDA noemde het belastingplan overigens een stap in ‘de goede richting’.

Maandag 29 juni
D66 gaat toch verder onderhandelen met de regeringscoalitie en met drie andere oppositiepartijen over een hervorming van het belastingstelsel. De partij van Alexander Pechthold leek eerder al te zijn afgehaakt, maar deed dat maandag officieel.

Pechtold zei een week eerder, aan het einde van een Kamerdebat met premier Mark Rutte, dat hij zich wilde beraden op verder onderhandelen. Hij miste de ambitie bij het kabinet om echt tot een hervorming te komen. Rutte sprak na dat debat de verwachting uit dat Pechtold wel zou bijdraaien en alsnog zou komen praten. Dat deed Pechthold, zonder het door Rutte gewenste resultaat te hebben bereikt.

D66 staakte de onderhandelingen over het belastingplan, omdat de verschillen tussen de zes partijen die erover onderhandelden te groot waren.

Wordt vervolgd.

Onderwerpen