Spring naar de content

Kabinet kan zich na klappen belastingplan een zomer beraden op de toekomst

Wat menigeen voorspelde is gebeurd: de laatste grote hervorming van het kabinet, die van het belastingstelsel, gaat niet door. Maandag staakte D66 de onderhandelingen hierover omdat de verschillen tussen de zes partijen die erover in conclaaf waren te groot zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De drie constructieve partijen (D66, CU en SGP) waarmee het kabinet de afgelopen jaren zaken deed, zijn niet meer voldoende om een Eerste Kamermeerderheid te bewerkstelligen, en dus was er een andere partij nodig. Het CDA was de aangewezen kandidaat, omdat dan met alleen D66 een vierpartijenmeerderheid mogelijk was. Toen het CDA aangaf niet mee te willen doen bleek GroenLinks nog een optie met de C3. Maar hier konden zelfs rasoptimisten Wiebes en Rutte geen chocola  van maken.

Wat het kabinet nu gaat doen is onduidelijk. “Niemand wilde gisteren zover gaan om het systeem van wisselende gedoogcoalities nu ook voorgoed af te schrijven, maar het is onduidelijk hoe het kabinet nog steun kan krijgen voor ambitieuzere plannen de komende twee jaar”, schreef de Volkskrant gisteren.

Na de grote hervormingen van de afgelopen jaren, die het kabinet rap door het parlement wist te loodsen, werd al geconcludeerd dat men was uitgeregeerd. Daarop besloot men het ambitieuze belastingplan bij de hoorns te vatten, maar ook dat is nu dus definitief van de baan. Een logische conclusie is dan ook er een eind aan te breien, de volgende verkiezingen zijn over twee jaar en dat is nog ver weg. Premier Rutte kijkt naar verluidt uit naar het EU-voorzitterschap, dat Nederland de eerste helft van 2016 heeft, en de VVD-leider wil ook na volgende verkiezingen verder als premier, meldt De Telegraaf vandaag. Nu de economie aantrekt en er lastenverlichtingen kunnen worden doorgevoerd, zullen de liberalen daar bovendien electoraal de vruchten van plukken het komende jaar. Ook de PvdA heeft niets te winnen bij het opblazen van het kabinet. Zij moeten vooral hopen mee te profiteren van de aantrekkende economie, hoewel de praktijk leert dat vooral de VVD ermee aan de haal zal gaan als grootste regerings- en ondernemerspartij.

Onduidelijk is derhalve wat het kabinet het komende jaar nog wil doen en nog onduidelijker of het iets voor elkaar kan spelen. Komende vrijdag start het zomerreces, maar er zal nog flink gebeld en overlegd worden.