Spring naar de content

Lees in deze brief waarom Barack Obama de politiek in wilde

Over iets minder dan twee jaar zit het termijn van president Obama erop en verlaat hij het Witte Huis. Met twee termijnen is hij dan acht jaar lang de machtigste man ter wereld geweest. Iets waar hij zelf twintig jaar geleden nog slechts van kon dromen. Zijn Keniaanse halfbroer Malik Abongo Obama heeft nu een brief verkocht, waaruit blijkt welke politieke ambities Barack destijds had.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Barack Obama schreef de brief twintig jaar geleden, op 23 juli 1995. De handgeschreven brief was gericht aan zijn halfbroer. De Amerikaanse president beschreef onder meer dat hij de politiek in wilde gaan om om zwarte mensen te helpen. “Sommige van mijn collega’s hier hebben me overgehaald om de kandidaat te stellen voor de Senaat van de staat Illinois,” schreef de toekomstige wereldleider in 1995 aan zijn familie, voor zijn politieke carrière begon. “Ik heb ingestemd, omdat ik een er een politiek belang bij heb om te gaan met een aantal serieuze problemen waar de zwarten mee geconfronteerd worden.”

Op het moment dat hij de brief schreef was de jonge Obama nog niet van plan om naar Washington te gaan en wilde hij zijn politieke carrière dus net beginnen als senator in Illinois, een deeltijdbaan. De brief toont ook aan dat hij een hekel heeft aan campagne voeren. “Er komt natuurlijk veel campagne voeren bij kijken, veel naar vergaderingen gaan en ga zo maar door, wat ik allemaal niet zo aanlokkelijk vind.” Hij voegt toe: “Als ik win dan zal het slechts een deeltijdbaan zijn en zal ik mijn werk als advocaat blijven doen.”

briefobama

De brief gaat niet alleen over politiek, maar bevat ook een aantal joviale opmerkingen, onder meer over het liefdesleven van Malik. “Ik heb je kaart ontvangen, samen met het nieuws dat je een nieuwe vrouw gevonden hebt,” schrijft de president. “Man, ik moet zeggen dat je er geen gras over laat groeien. Gelieve te schrijven en me meer over haar te vertellen. Een foto zou ook leuk zijn, al ik er niet aan twijfel dat ze mooi is.”

Ook geeft de president een update over zijn vrouw Michelle en zijn moeder, die later dat jaar overleed. “Met Michelle gaat het goed,” schrijft hij. “De gezondheid van mijn moeder is nu stabiel, maar ze is nog niet genezen en blijft doorgaan met intensieve behandelingen.” Obama sluit zijn brief af met ‘Much Love, Barack’. Malik Obama, die nog steeds in het westen van Kenia woont, verkocht de brief onlangs, samen met het manuscript van het boek van de president, Dreams From My Father. Malik heeft dezelfde vader als Barack en is zijn oudste broer. Hij zei eerder al dat ze getuigen waren op elkaars bruiloft, maar eerder dit jaar zei hij dat de president geen ‘eerlijk’ man was en dat hij mensen niet eerlijk behandeld. Het Witte Huis heeft nog niet op de brief gereageerd.