Spring naar de content

Cultuuragenda: Julidans, Frankrijk: Een republiek der kunsten & Red Light Jazz op de Wallen

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: internationaal dansfestival voor hedendaagse dans 'Julidans', de tentoonstelling Een republiek der kunsten in het Van Abbemuseum in Eindhoven en jazzmuziek op de Amsterdamse Wallen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Julidans
Voor de vijfentwintigste keer wordt dit jaar het internationale dansfestival voor hedendaagse dans 'Julidans' georganiseerd, in en rondom de Stadsschouwburg in Amsterdam. Zowel gerenommeerde choreografen als jonge beloftes komen aan bod. En dat zijn soms heel verrassende voorstellingen. Op de website schrijft Julidans: "Het gaat Julidans altijd om dansmakers die iets te zeggen hebben over de wereld om hen heen en de grenzen van hun kunst durven oprekken. 'Is dit wel dans?', is een uitspraak die op Julidans niet ongehoord is." Enkele voorstellingen die hoge verwachtingen scheppen zijn As It Empties Out van de Zweedse choreograaf Jefta van Dinther, May B van Compagnie Maguy Marin en Tête-à-Tête van de uit Canada afkomstige choreograaf Stéphane Gladyszewski.

'Julidans' is 1 tot en met 11 juli 2015, te bezoeken op diverse locaties in de binnenstad van Amsterdam. Meer informatie, bijvoorbeeld het complete programma, vindt u hier.

Een republiek der kunsten
De tentoonstelling Een republiek der kunsten in het Van Abbemuseum in Eindhoven duikt in de visuele cultuur van de Franse republiek. Meer dan 100 spraakmakende werken uit de collecties van de FRAC's (Fonds régionaux d'art contemporain), vele voor het eerst buiten Frankrijk te zien, vullen de tien zalen van de oudbouw van het museum. Deze 23 kunstinstellingen van de FRAC, ontstaan in 1982, zijn verspreid over Frankrijk en hebben als doel een uitstekende collectie hedendaagse kunst in elke regio van het land op grote schaal toegankelijk te maken. De FRAC’s hebben gedurende ruim dertig jaar een collectie samengesteld van meer dan 26.000 werken van (inter)nationaal gerenommeerde kunstenaars. Met werken van onder meer Dennis Adams, Frédérice Bruly Bouabré en Gustav Metzger.

De tentoonstelling 'Een republiek der kunsten' is tot en met 4 oktober 2015 te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Meer informatie vindt u hier.

Een installatie van Michèl Francois, een van de kunstenaars die exposeert in het Van Abbemuseum
Een installatie van Michèl Francois, een van de kunstenaars die exposeert in het Van Abbemuseum

Red Light Jazz
Wat is er fijner dan om, in een weekend waarin de buitentemperatuur op kan lopen tot veertig graden, je onder te dompelen in een broeierige stad en te luisteren naar zwoele jazzmuziek? In Amsterdam kan dat: daar wordt dit weekend (3, 4 en 5 juli) het jaarlijkse jazzfestival Red Light Jazz georganiseerd. Op diverse locaties op de Wallen (onder meer in jazzclub Casablanca, sekspaleis Casa Rosso en de Sint Olofskapel) treedt een gemêleerd gezelschap van jazzmusici op. Wat dacht u van Hans Dulfer (vrijdag 3 juli, 15.00 tot 17.00 uur, The Bulldog Hotel), Daniel de Moreas, Guillaume Orter en O.U.P. (zaterdag 4 juli, 20.00 tot 23.00 uur, Café Zilt) en Lorrèn (zaterdag 4 juli, 20.45 tot 21.15, Sint Olofskapel)? De toegang is in vrijwel alle gevallen gratis. Het complete programma vindt u hier.

Red Light Jazz. Vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juli 2015 - te bezoeken op diverse locaties in Amsterdam.