Spring naar de content

Eindexpo 2015: de mode van Sjos van der Meijden

Honderden studenten studeren deze zomer af aan een van de vele kunstopleidingen die Nederland telt, klaar om aan de slag te gaan als beroepskunstenaar. HP/De Tijd licht de komende maand elke week vier aanstaande alumni uit – vier jonge kunstenaars die vol trots hun eindexamenwerk aan de wereld willen laten zien. Vandaag: Sjos van der Meijden (Boxtel, 1990) studeert met haar collectie ONE af als modeontwerpster aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Over haar afstudeercollectie
“Met mijn afstudeercollectie ONE wil ik een boodschap overbrengen, namelijk: koop minder kleren, en denk beter na voor je iets koopt. Door mijn scriptie ‘De modeverslaving’ kwam ik tot de conclusie dat de kwaliteit van kleren een kleine rol speelt in ons soms overmatige koopgedrag. En dat wil ik graag veranderen. Door vorm en kleurgebruik wil ik ‘een schreeuw om aandacht’ laten zien. Ook bestaan bijna alle outfits uit één stuk (jassen zitten aan broeken, jurken hangen in vesten) zodat de kijker tot de ontdekking komt dat je helemaal niet zoveel nodig hebt om je te kleden.

“Na de eerste maand van mijn afstudeertraject kwam ik op een punt waar ik mezelf tegensprak: ik kocht maar en kocht maar, keek niet naar de kwaliteit van de kleren en of ik die nieuwe broek of jurk wel echt nodig had. Het klinkt misschien gek, maar zoals de meeste verslaafden moest ik me er eerst bewust van worden dat ik verslaafd was. Die harde les leerde ik nadat ik met een kritisch oog eens keek naar wat ik had gekocht. Daarna besloot ik af te kicken en niets meer te kopen – hetgeen is gelukt. Ik hoop dat de kijker door deze ervaring eenzelfde inzicht krijgt.”

Meer werk van Sjos van der Meijden vindt u hier.

ONE
Sjos van der Meijden
Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
2015
sjos blauwe truisjos borduurjas 2sjos borduurjas kortsjos borduurjas

sjos gele trui

sjos pak

sjos roze jas

sjos vest 2sjos vest

Credits
Fotografie: Sascha van de Kandelaar
Model: Marlies Goedknegt
Make-up: Algie van Esch