Spring naar de content

Waarom je in de zomer andere muziek luistert dan in de winter

In Nederland is Calle 13 niet heel bekend, maar in Latijns-Amerika zijn de broers uit Puerto Rico groter dan de Beatles. Ze maken een soort reggaeton, een aan dancehall en hiphop gelieerd genre dat zich kenmerkt door zijn ritme; een vierkwartsmaat met een basdrum op de eerste en derde tel, een dubbele hihat of snare op de tweede en een enkele op de vierde. In gewonemensentaal: boem-takke-boem-tak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

Ik had een maand of negen niet naar Calle 13 geluisterd en zelfs niet aan ze gedacht, tot gisteren. Ik fietste naar kantoor, de zon scheen, de meisjes droegen jurkjes en ze lachten lief naar me. Het was uitgesloten dat ik iets anders op zou zetten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mozart
Dat ik niet naar, pak hem beet, het Requiem van Mozart greep, lijkt heel logisch. De muziek van Calle 13 roept beelden op van zonnige stranden en koude biertjes, van feest, van plezier en liefde, terwijl je Mozarts dodenmis eerder assosieert met duisternis, ongemakkelijke kerkbankjes, King-pepermuntjes en verdriet. Maar waarom eigenlijk?

Het is fantastisch (en tegelijkertijd ook een beetje deprimerend) dat er wetenschappers bestaan die zich met deze vraag hebben beziggehouden. Uit een in 2010 gepubliceerd onderzoek bleek dat Amerikaanse studenten de winter associëren met reflectieve, complexe muziek (o.a. jazz, blues, klassiek, folk) en de zomer met energieke en ritmische muziek (o.a. dance/elektronica, rap/hiphop, soul/funk).

Stemming
Uit eerdere onderzoeken kwam voort dat luisteraars bij voorkeur muziek opzetten die bij hun stemming past. Er werd aangetoond dat mensen met een vrolijke gemoedstoestand de voorkeur gaven aan energiek en ritmisch, terwijl droeftoeters hun heil zochten in reflectie en complexiteit.

Voorts blijkt dat de zomer, meer dan de winter, wordt gekoppeld aan vrije tijd en sociale contacten en minder aan werk. Dat is leuk en dus worden we vrolijk en dus luisteren we naar vrolijke muziek. Jammer voor Mozart, maar zijn tijd komt wel weer.

(Emotie is overigens maar een van de vele factoren die een rol spelen bij muziekvoorkeur, en bovendien wordt niet iedereen vrolijk van de zomer. Daarom hieronder niet alleen een liedje van Calle 13, maar ook Mozarts Requiem. Geniet ervan. Of niet natuurlijk.)

Onderwerpen