Spring naar de content

Oost versus west op het Twentebal 2015 (***)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: Twentebal 2015.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thom Goderie

“Loôt mer huul’n, het lop wa los.”

Pardon? Jawel. Het Twentebal barstte vorige week weer los. Ieder laatste weekend van juni daagt in Twente Oost-Nederland het Westen van Nederland uit voor een potje klootschieten. U weet wel, die werpsport met houten balletjes die men kloten noemt.

Bellen doen rinkelen: EK Stadsomroeper Renė Coupée & Kunstenaar Ruurd Hallema
Bellen doen rinkelen: EK Stadsomroeper Renė Coupée en kunstenaar Ruurd Hallema

Dit jaar was het uit 1415 daterende landgoed Singraven te Denekamp het decor van dit netwerkevenement annex sportwedstrijd. “De zware houten bal gevuld met lood moet door de vertegenwoordigers van de teams Oost en West gedurende drie kilometer over het terrein worden geworpen. Het team met de minste worpen wint!”, legt voorzitter Annick van der Lof uit. Net jeu de boule.

Speelgoed koningin (SES) Helga Zevenbergen & Kunstheld Arthur Brand
Zakenvrouw van het Jaar 2014 Helga Zevenbergen, en historicus Arthur Brand

Speciaal overgekomen uit het verre westen als captain van team West: OmroepWest-presentator Frits Huffnagel.

Uit voorzorg is het ook het EHBO-echtpaar Rusum ingevlogen. Ze vertellen dat twee jaar geleden een onfortuinlijke deelneemster de kloot tegen haar benen gegooid kreeg, en het strijdveld moest verlaten. De organisatie raadde ons dan ook aan onderhands te werpen! Een dodelijke afloop zou de pret immers drukken.

Internet ondernemer Ben Woldring, Songfestival Marga Bult & Bariton Ernst Daniel Smid
Internetondernemer Ben Woldring, societydiva Marga Bult en Bariton Ernst Daniël Smid

Drie kilometer lang klootschieten lijkt misschien pittig, maar dat bleek reuze mee te vallen. Elke honderd meter werd er wel een versnapering verstrekt: asperges, gesmoorde runderrib, oesters, haringen, Grolschbier, Twentse wijn van landgoed de Hakenberg. U begrijpt wel dat iedere worp soepeler ging.

De Johma meisjes en (CEO) Erik Bras & export manager Willem van der Lof
Team Johma: CEO Erik Bras, exportmanager Willem van der Lof en de dames

Sponsor Johma had CEO Erik Bras en een paar Johma-meisjes (mét Johmasalade!) gestuurd, die – voor een Twentse koe – vertelden erg trots te zijn op de export van hun producten.

Landhuishotel eigenaar De bloemenbeek  Raymond Stikker, (Powered by Twente) Nancy Trip, (Voorzitter) Annick van der Lof & (Omroep West) Frits Huffnagel (Vlnr.)
Hôtelier Raymond Stikker, ondernemer Nancy Trip,  Annick van der Lof en Frits Huffnagel (v.l.n.r.)

De Carel Enkelaar Trofee, vernoemd naar de initiatiefnemer van het Twentebal, ging aan het einde van de dag voor de tweede keer op rij mee naar het westen . Al was de wedstrijd voor menigeen duidelijk bijzaak en leek de captain van team Oost, zangeres Marga Bult, niet echt teleurgesteld.

Twentse glorie Marga Bult op het ultieme Twentse vervoersmiddel
Twentse glorie: Marga Bult op de trekker

Eindoordeel:
Zelfs al vind je het spelletje zelf geen ene kloot aan zijn, en al is niet iedereen even goed te verstaan – het Twentebal is een gezellige samenkomst. De natjes en droogjes waren goed verzorgd, de organisatie leidde alles in goede banen. En dat alles in het prachtige Twenste land en laat ik eerlijk zijn, zo vaak kom ik daar ook niet.

tompoes3

Met een kloot in het riet gestuurd worden!
Met een kloot in het riet gestuurd.

 

Onderwerpen