Spring naar de content

Overzicht: dit zijn de 5 meest gulle gevers ter wereld

De Saudische prins Al-Waleed Bin Talal (60) heeft aangekondigd zijn volledige fortuin (32 miljard dollar, 28,8 miljard euro) aan goede doelen geven. Dat zal hij de komende jaren en na zijn dood doen. Op die manier wil hij bijdragen aan een betere wereld. De miljardair gaat daarmee de concurrentie aan met andere grote weldoeners.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

2015-06-25 15:06:25 US billionaire Bill Gates, Microsoft co-founder and co-founder of Bill and Melinda Gates Foundation, speaks during during the live show "Le grand journal " on French private television channel "Canal Plus" in Paris on June 25, 2015. Gates is visiting France to take part in the annual Paris Solidays Festival, a three-day music festival held in solidarity with the fight against AIDS.AFP PHOTO / BERTRAND GUAY

Bill Gates
Volgens de meest betrouwbare cijfers heeft Gates (59), mede-oprichter van Microsoft, in totaal al ruim 30 miljard dollar aan goede doelen uitgegeven. Via zijn Bill & Melinda Gates Foundation geeft hij geld aan de strijd tegen malaria, polio en andere ziektes en steunt hij hervorming van het onderwijs in de Verenigde Staten. Daarnaast doneert hij aan de Wereldgezondheidsorganisatie, de Medicines for malaria Venture en UNICEF.

US-WOMEN-CONFERENCE-BUFFETWarren Buffet 
Zakenman en investeerder Buffet (84) kunnen we beschouwen als een goede concurrent, en Bill Gates-fan. Een groot deel van zijn 19,9 miljard dollar aan donaties is naar de Bill & Melinda Gates Foundation gegaan. Verder vloeit zijn geld naar fondsen die voedsel- en waterbronnen veiligstellen, vrouwenrechten steunen en onderwijs stimuleren.

US-IT-INTERNET-FACEBOOK-MESSENGERMark Zuckerberg
Van Zuckerberg (31) weten we dat hij tot 2014 al anderhalf miljard dollar aan goede doelen heeft geschonken. In het desbetreffende jaar stond hij op de vierde plaats van grootste schenkers in Amerika, achter Buffet, Gates en zakenman Leonard Lauder. In 2013 gaf hij reeds het dubbele weg – 991 miljoen dollar – van het jaar daarvoor. Zijn geld komt voornamelijk terecht bij scholen en in de gezondheidszorg.

FRANCE-ECONOMY-OECD-SOROSGeorge Soros
Soros (84), zakenman en publicist van Joods-Hongaarse afkomst, doet het ook goed in dit rijtje. In totaal gaf hij 10,7 miljard dollar weg. Anderhalf miljard dollar daarvan ging naar het promoten van democratie in Oost-Europa. 2,6 miljard dollar gaf Soros aan de bevordering van wereldwijde mensenrechten.

SAUDI-FRANCE-DIPLOMACYAl-Waleed Bin Talal
Als hij zijn belofte nakomt, voegt Bin Talal zich deze week in dit rijtje gulle gevers. Wij nemen hem er daarom alvast in op. Het geld van de prins zal onder meer gaan naar interculturele projecten, medisch onderzoek, scholen en vrouwenorganisaties. Ook zal hij samenwerken met het fonds van Bill en Melinda Gates. De prins, een van de rijkste personen ter wereld, is de eigenaar van het bedrijf Kingdom Holding, dat aandelen bezit in onder meer Euro Disney, de hotelketen Four Seasons, de Amerikaanse bank Citigroup en mediareus News Corporation.