Peiling: Griekenland is gelijk verdeeld, het zal erom spannen

De Redactie 3 jul 2015 Politiek

 Voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun houden elkaar vrijwel exact in evenwicht in Griekenland. Dat blijkt uit een peiling die persbureau Bloomberg heeft laten uitvoeren, vooruitlopend op een referendum over de kwestie komende zondag.

Van de ruim duizend deelnemers aan het onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd, zegt 43 procent tegen een nieuwe deal met de schuldeisers te zullen stemmen. Het ja-kamp is goed voor 42,5 procent, 14,5 procent, weet het nog niet. Er is een foutmarge van 3 procent.

Voor behoud van de euro als wettig betaalmiddel is wel een overduidelijke meerderheid: ruim vier op de vijf Grieken vinden dat de beste keuze voor de toekomst van het land. Van de ondervraagden wil 12 procent terug naar de drachme of een andere nationale munt, 7 procent gaf geen mening.

Tsipras
Na de aankondiging van het referendum gingen de Griekse banken voorlopig op slot en werd een maximum gesteld aan pintransacties. Sinds de Grieken de gevolgen van de impasse aan den lijve ondervinden, lijkt de stemming in het land te kantelen. Maandag was nog een ruime meerderheid tegen verdere concessies.

De schuldeisers dachten een week geleden dicht bij een akkoord te zijn over nieuwe bezuinigingen als voorwaarde voor meer noodkredieten. Maar premier Alexis Tsipras overviel hen met de mededeling dat hij de Griekse bevolking het laatste woord wil geven. Daardoor kwam het niet tot een akkoord en verliep het steunprogramma afgelopen dinsdag. Feitelijk was het aanbod van de overige eurolanden daarmee van tafel.

Reageer op artikel:
Peiling: Griekenland is gelijk verdeeld, het zal erom spannen
Sluiten