Spring naar de content

Zomerlezen: de 100 beste vakantie-boeken

In deze tijd van rinkelende smartphones en pingende appjes is het lastig de concentratie te vinden om in een echt boek te duiken. Sterker, het is al veel gevraagd om een beetje bij te houden wat er allemaal verschijnt. Maar of u nu thuisblijft of naar een ver vakantieoord afreist, deze zomer brengt vast de welverdiende rustmomenten. HP/De Tijd overziet de boekentrends en levert u de honderd beste bijbehorende titels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dries Muus

Een goed boek is meer dan een meeslepende, ontroerende vertelling, meer dan een bron van vermaak en troost, meer dan een handleiding voor het leven. Het is ook een onmisbaar communicatiemiddel. Een simpele manier om een duidelijk signaal af te geven, vergelijkbaar met het bordje dat je in hotels aan de deurklink hangt: niet storen s.v.p.

Een goed boek is essentieel voor iedereen die in gezelschap reist en snakt naar een paar minuten zonder gesprekken, én voor iedereen die alleen reist en snakt naar een paar uur zonder vriendelijke vragen van buitenstaanders. Het is een middel om gelegitimeerd te zwijgen en je beleefd af te sluiten, zonder je omgeving voor het hoofd te stoten. Een onmisbaar onderdeel van de vakantie-uitrusting, kortom. Blijft de vraag: welke boeken gaan er dit jaar mee de koffer in? En waarom? Hierbij een zo volledig mogelijke lijst, tien keer tien suggesties: dikke en dunne boeken, highbrow en lowbrow, leerzaam en hersenloos, hartverscheurend en hilarisch.

Je hoeft ze maar open te slaan en ze brengen je naar andere werelden, waar je met een beetje geluk ongestoord in kunt ronddwalen. Fijne zomer.

Toptien literaire thrillers
Arie Storm – Maans stilte
Daan en Thomas Heerma van Voss – Ultimatum
Ilja Gort – Château fatale
Herman Brusselmans – Zeik
Arjen Lubach – IV
Denis Johnson – De lachende monsters Graham Greene – The Confidential Agent Javier Marías – De verliefden
Joseph Conrad – The Secret Agent
Gerard Reve – De vierde man

De andere negentig titels, geselecteerd door Dries Muus, leest u hier op Blendle. U kunt hier ons gehele zomernummer inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.