Spring naar de content

Binnenkijken: een advocatenkantoor en galerie ineen

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het advocatenkantoor en galerie ineen van mr. Manon Renken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Advocatenkantoren staan normaal gesproken niet echt bekend om de gezelligheid, om de huiselijkheid of om de laagdrempeligheid. Toch kan het wel. Zie hier het kantoor van Manon Renken. “Ik wil dat mijn cliënten zich comfortabel voelen. Ze komen hier met hun privé sores en leggen hun ziel en zaligheid op tafel. Dan moet er wel een prettige sfeer hangen. Bij andere kantoren zit je in een onpersoonlijke, chique ruimte je af te vragen hoe hoog het uurtarief wel niet zal zijn. Ik wilde het helemaal anders.”

hp binnenkijken boekenkast
Een kunstwerk van Chantal Spit naast een boekenkast vol juridische lectuur.

Zo gezegd, zo gedaan. Het begint al bij de naam van haar bedrijf: De Familiekamer. Geen saaie achternamen aan elkaar geplakt zoals bij andere advocaten, maar juist een afwijkende kantoornaam die verduidelijkt wat er binnenskamers gebeurt, namelijk familierecht in een gemoedelijke ruimte. Het pand is als een huis ingericht. Zo houdt Renken haar afspraken vaak in de woonkeuken. Aan de lange houten tafel voel je je meer op visite dan op officiële afspraak bij een advocaat of mediator.

Een zeefdruk van Maurice Braspenning aan de muur.
Een zeefdruk van Maurice Braspenning aan de muur.

Haar eigen kamer is ook prima om cliënten te ontvangen. De tafel met een vaas verse bloemen en doos onmisbare tissues doet wederom huiselijk aan. Ook hangt er een flinke collectie kunst aan de muren. “Je moet het nodige met het leuke verenigen. Kunst en ondernemen gaan heel goed samen.” Elk jaar reikt het kantoor een kunstprijs uit. Een professionele jury beoordeelt het werk van vijf kunstenaars, vorig jaar won Esther Tielemans. “Je steekt mensen hiermee aan. Mijn cliënten vinden het ook gaaf. Bij binnenkomst is het meteen een gespreksonderwerp en het breekt het ijs.” Nu hangt er werk van Izaak Zwartjes, Chantal Spit en Maurice Braspenning.

Originele tegeltjes van 'lang geleden'
Originele tegeltjes van ‘heel lang geleden’

Middeleeuwen
Renken vestigde zich zo’n zes jaar geleden in dit pand dat uit de 13e eeuw stamt. Bij recente verbouwingen werd er nog zijden behang gevonden dat dateert uit de Middeleeuwen. “Het bleek het oudste stuk behang van ons land te zijn, het ligt nu in een museum.” Ook de tegeltjes in de woonkeuken zijn van ‘heel lang geleden’. De kelder en het dak zijn nog in originele staat. Het grachtenpand is in de loop der tijd telkens met een verdieping opgehoogd. Saillant detail: de mysterieuze vrijmetselaars zijn de buren. Zou het daar ook zo gezellig zijn?