Spring naar de content

Dennis wint eerste tijdrit van Tour de France

De Australische wielrenner Rohan Dennis heeft zaterdag in Utrecht de eerste gele trui in de Tour de France bemachtigd. De 25-jarige renner van BMC won de tijdrit over 13,8 kilometer door Utrecht. Tom Dumoulin, de Nederlandse troef in de strijd om het eerste geel, moest genoegen nemen met de vierde plaats. De Limburger was acht seconden langzamer dan Dennis, die 14 minuten en 56 seconden klokte op het parcours in Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De Australiër begint zondag in het geel aan de tweede etappe, die van Utrecht naar het Zeeuwse werkeiland Neeltje Jans voert. Dennis was vroeg gestart in Utrecht en zette een scherpe tijd neer, vijftien seconden sneller dan Jos van Emden, die op dat moment met 15.11 de leiding in handen had. Iedereen beet zich vervolgens stuk op de tijd van de voormalige houder van het werelduurrecord, die een gemiddelde haalde van 55,45 kilometer per uur. Dat is volgens Infostrada het hoogste gemiddelde ooit tijdens een tijdrit in de Tour.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Rohan Dennis van de BMC ploeg komt over de finish tijdens de openingsrit van de Tour de France, een tijdrit over 13,8 kilometer.
Rohan Dennis van de BMC ploeg komt over de finish tijdens de openingsrit van de Tour de France, een tijdrit over 13,8 kilometer.

Van de favorieten was Dumoulin de eerste die een aanval deed op de eerste plaats, maar de Limburger was acht seconden langzamer. Ook de Duitse favoriet Tony Martin, drievoudig wereldkampioen tijdrijden, beet zich stuk op de tijd van Dennis. Martin eindigde als tweede op vijf seconden, net voor de Zwitser Fabian Cancellara, die zes tellen toegaf. Cancellara veroverde al vijf keer het geel op de openingsdag van de Tour, maar moest nu genoegen nemen met de derde plek.

Nederlanders
Maar liefst drie Nederlanders eindigden in Utrecht in de top tien van het klassement. Van Emden werd achter Dumoulin vijfde, Wilco Kelderman zette met 15.26 de negende tijd neer. De kopmannen Robert Gesink (elfde in 15.29) en Bauke Mollema (veertiende in 15.33) reden ook een sterke tijdrit.