Spring naar de content

Is supervrouw Dafne Schippers de nieuwe Fanny Blankers-Koen?

Er was geen sportvrouw die dit voorjaar werd overmand door grotere twijfels dan Dafne Schippers. Je zal ook maar de nieuwe Fanny Blankers-Koen worden genoemd, de legendarische sprintkampioene uit lang vervlogen tijden. Het overkwam Schippers, na haar Europese titels op de sprint (60, 100 en 200 meter). Terwijl ze toen nog niet eens zeker wist of ze haar carrière zou vervolgen als zevenkampster – haar grote liefde – of als sprintster.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Die keuze werd extra bemoeilijkt, zo leek het, door iedereen die zei dat het eigenlijk helemaal geen keuze was, met een schuin oog op alle lucratieve en commerciële nevenactiviteiten. De sprint trekt immers veel, maar dan ook veel meer publiciteit. Maar nee, het gaat Schippers niet om het geld, zei ze. Ook liet ze zich niet leiden door wetenschappers die berekenden dat ze een beter sprint- dan zevenkamplichaam heeft. Ze wilde het puur van ‘haar gevoel’ laten afhangen, niet teveel van het resultaat. Dat vond ze ‘te makkelijk’. Het plezier moet altijd voorop blijven staan.

Zonneauto
Ondertussen dook Dafne Schippers als eerste Nederlandse vrouw onder de 11 seconden op de 100 meter en zei ze na afloop van die race dat het nog een stuk beter kan. Ze nam het in het Olympisch Stadion ook nog even op tegen de snelste zonneauto ter wereld, de Nuna, en won. Er zit geen enkele maat op Dafne Schippers.

Wereldkampioen sprint Dafne Schippers neemt het in Olympisch Stadion op tegen het Nuon Solar Team, de wereldkampioen zonneracen. Het Nuon Solar Team doet dit ter voorbereiding op het verdedigen van de wereldtitel zonneracen half oktober in Australië.
Wereldkampioen sprint Dafne Schippers neemt het in Olympisch Stadion op tegen het Nuon Solar Team, de wereldkampioen zonneracen. Het Nuon Solar Team doet dit ter voorbereiding op het verdedigen van de wereldtitel zonneracen half oktober in Australië.

De zevenkamp in het Oostenrijkse Götzis moest ze eind mei vroegtijdig staken vanwege een knieblessure, na een eerdere botsing met een horde in Hoorn. Hoewel ze op dat moment op koers lag om haar eigen Nederlands record te verbreken, nam ze direct na dat toernooi de definitieve beslissing om fulltime sprintster te worden. En dat voelde, reeds op weg naar de luchthaven, als een enorme opluchting zei ze.

Diamond League
Met haar overstap van de zevenkamp naar de sprint is de concurrentie alleen maar groter geworden, zo ondervond Schippers zaterdagavond  tijdens de Diamond League in Parijs. Het was haar eerste grote internationale toernooi na haar keuze voor de sprint. Aangekomen met de Thalys moest ze meteen zes interviews doen. “Het blijft bizar steeds die aandacht”, schreef ze op haar weblog.

Schippers finishte zaterdagavond als vierde in een tijd die enigszins achterbleef bij de hoge verwachtingen: 11,02. Zelf had ze vooraf de hoop uitgesproken dat ze opnieuw onder de 11 seconden kon duiken. De 100 meter werd gewonnen door de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Price (10,74), voor Blessing Okagbare (11,80) en English Gardner (10,97).

Van links naar rechts:  Natasha Morrison, Dafne Schippers en Murielle Ahoure op de 100 meter sprint tijdens de  Diamond League in Parijs .
Van links naar rechts: Natasha Morrison, Dafne Schippers en Murielle Ahoure op de 100 meter sprint tijdens de Diamond League in Parijs .

De nieuwe Johan
Is de nieuwe Fanny Blankers-Koen, is ze eindelijk opgestaan? We weten allemaal dat het onzin is, de nieuwe Johan, de nieuwe Marco, de nieuwe Fanny. Allemaal flauwekul. Er was maar één Johan, zoals er ook maar één Fanny was. Maar er zal nou eenmaal vergeleken worden, dat heeft alles te maken met de uitmuntende prestaties van Schippers. Die begonnen namelijk te ruiken naar Olympisch eremetaal. En dan ben je al snel de nieuwe Fanny. Zijn er opvallende overeenkomsten tussen Schippers en Blankers-Koen? Niet echt, zo op het eerste gezicht. Fanny werd de ‘vliegende huisvrouw’ genoemd en als Schippers iets niet is, dan is het wel een huisvrouw. Oké, Dafne en Fanny zijn allebei grote, struise blondines, dat wordt al snel verrassend genoemd in een tak van sport die gedomineerd wordt door donkere dames. En ze zijn allebei supersnel. Maar verder? Nee, niet echt.

Fanny Blankers-Koen wint won in juli 1948 tijdens de Olympische Spelen in Londen maar liefst vier gouden medailles.
Fanny Blankers-Koen wint won in juli 1948 tijdens de Olympische Spelen in Londen maar liefst vier gouden medailles.

Voedingstips
Dafne is anders, zoveel is wél zeker. Als het modetijdschrift Elle voedingstips wil hebben, dan krijgen ze die gewoon. “Ik maak graag heerlijke pannenkoeken van een banaan, twee eieren en wat kaneel. Meestal eet ik een salade met rauwe spinazie, echt een aanrader! Smoothies in alle vormen zijn ook licht verteerbaar.” Smoothies? Huisvrouw Fanny wist niet eens wat dat waren. Dafne: “Als je vooral de koolhydraten zoals pasta, rijst of aardappelen weglaat, heb je al snel iets licht verteerbaars. ’s Ochtends kies ik vaak havermoutpap, in de middag een goed gevulde salade en ’s avonds een gerecht met lekker veel verse groenten.”

Vanuit Parijs verzond ze dit weekend nog een recept met een Frans tintje: crêpes. “Met deze tropische temperaturen hoef je gelukkig niet lang in de keuken te staan, ze zijn zo klaar en lekker fris met kokos en aardbeien.” Dafne bakt in kokosolie en gebruikt kokosmelk in plaats van gewone melk, weten we dat ook weer. Het volledige recept staat op haar website. “Lekker als ontbijt of toetje!”

Supervrouw
Hoe goed Schippers ook haar best doet om over te komen als een normale sterveling, toch liet Trouw-columniste Marijn de Vries zich niet langer in de maling nemen, schreef ze vorig jaar. “Mij hou je niet langer voor de gek. Want al doe je nog zo je best om het te verbergen: jij bent gewoon Supervrouw.”

Of  ‘Supervrouw’ Schippers zaterdag tevreden was met haar vierde plaats in Parijs valt te betwijfelen. Helemaal omdat ze na de finish nog een nare val maakte. Maar het begin is er in ieder geval, het begin van een veelbelovende, ‘nieuwe’ carrière. Na Parijs vervolgt Schippers haar weg nu langs wedstrijden in Lausanne, Monaco en Londen. Veel staat er nog niet op het spel, behalve roem en geld. Fanny Blankers-Koen kan ze volgend jaar pas doen vergeten, tijdens de Olympische Spelen in Brazilië.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand:  atletiek.