Spring naar de content

Geen gele trui voor Dumoulin. Rood dan maar?

De Tour de France van Tom Dumoulin eindigde maandag nogal abrupt in een Vlaamse greppel. De derde etappe sloot hij niet af met de gele trui om de schouders, maar met een schouderblessure. Er zijn in 2015 echter nog genoeg kansen op historische successen voor de Maastrichtenaar. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lars van Soest

Nu hij de Tour de France vroegtijdig heeft moeten verlaten, is het aannemelijk dat de nog maar 24-jarige Dumoulin aan het einde van het jaar de Vuelta a España rijdt. Normaliter, de ronde waar de pechvogels van de Tour op jacht gaan naar eerherstel. 

Door zijn schouderblessure hoeft Dumoulin, die hoopte Erik Breukink op te volgen als laatste Nederlandse geletruidrager (1989), in principe niet al te veel conditie te verliezen. Hij moet in staat worden geacht om nog voor het einde van de Tour weer te trainen op de rollerbank.

De Vuelta begint op 22 augustus, met een tijdrit. En dat moet Dumoulin als muziek in de oren klinken, want zodoende maakt hij opnieuw aanspraak op een leiderstrui in een grote ronde. De afstand is kort, iets meer dan 7 kilometer, maar in de proloog van de Ronde van Zwitserland in juni bewees de Giant-Alpecin-coureur dat hij een dergelijke tijdrit uitstekend aankan. Op een licht glooiend 5,1-kilometerlang parcours was hij rapper dan wie dan ook.

Geen gele, maar een rode trui dan maar, Tom?

Het zou een schitterende prestatie zijn. In de afgelopen dertig jaar slaagden er slechts vier Nederlanders in om het tricot tijdelijk te veroveren: Bert Oosterbosch (1985), Jelle Nijdam (1992), Max van Heeswijk (2004) en Bauke Mollema (2011).

Eneco Tour
In aanloop naar de Vuelta vindt ook nog de Eneco Tour plaats. Het is de vraag of Dumoulin op tijd fit is en direct na zijn herstel een nerveuze etappekoers als de Eneco Tour wil rijden, maar als hij aan de start verschijnt, maakt hij zeker kans op succes. Het parcours is vergelijkbaar met dat van de afgelopen twee jaar en Dumoulin heeft in die edities sterk gepresteerd.

Zowel in het 2013 als 2014 eindigde hij op het podium. Eerst als tweede, een jaar later als derde. Vorig jaar won hij bovendien de tijdrit (9,6 kilometer). Lars Boom is tot dusver de enige Nederlander die de Eneco Tour – in het tienjarige bestaan van de koers – op zijn naam schreef.

Goud of zilver
In september vinden in het Amerikaanse Richmond ook nog de wereldkampioenschappen wielrennen plaats. Vorig jaar eindigde Dumoulin in het Spaanse Ponferrada als derde achter Bradley Wiggins en Tony Martin in de tijdrit. Aangezien Wiggins zich met het oog op de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro volledig op het baanwielrennen heeft gestort, lonkt in The States (goud of) zilver voor de Maastrichtenaar.

Mocht Dumoulin eerste of tweede worden, dan sluit hij het wielerjaar 2015 – ondanks het missen van het geel – toch nog met een historische prestatie af. Nog nooit pakte een Nederlandse tijdrijder goud of zilver op een WK.