Lars Boom gaat voor dubbelslag in kasseienrit Tour

Lars van Soest 7 jul 2015 Sport

De kasseienvreters zijn dinsdag aan zet in de Tour de France. De vierde etappe van de Ronde van Frankrijk leidt het peloton over de gevreesde landwegen van Wallonië en Noord-Frankrijk. Vorig jaar zorgde de ‘Parijs-Roubaix-etappe’ voor grote euforie bij wielerminnend Nederland. Dit jaar weer?

Met een solo over de met modder besmeurde kinderkopjes hielp Lars Boom Oranje op 9 juli 2014 aan langverwacht dagsucces in de Tour de France. Doordat Nederland maar liefst acht edities op rij zonder zege ’s werelds grootste wielerronde doorstond, was er onderhand sprake van een ernstig nationaal wielertrauma.

Dubbelslag
Boom is dinsdag andermaal kanshebber, al is zijn voornaamste opdracht dit keer het ondersteunen van Vincenzo Nibali, zijn teamgenoot en kopman bij Astana. Vorig jaar kreeg hij bij Belkin, het huidige LottoNL-Jumbo, nog carte blanche.

Nibali’s rol als knecht hoeft echter geen nadeel te zijn, aangezien hij vorig jaar netjes als derde over de streep bolde. De Italiaan zette zijn concurrenten daarmee al voor de bergen op een flinke achterstand en nam zo een voorschot op zijn uiteindelijke eindzege. En toen lagen de kinderkopjes er door de vele regenval nog extra gevaarlijk bij… Boom mag dus best de hoop op een dubbelzege koesteren: een ritzege én tijd terugpakken met Nibali.


LottoNL-Jumbo
Nederlands succes kan dinsdag ook uit een andere hoek komen. Het Nederlandse Team LottoNL-Jumbo heeft met klassiekerspecialist Sep Vanmarcke een serieuze kanshebber in huis. De Belg werd in 2013 al eens tweede in Parijs-Roubaix, de Hel van het Noorden. Achter Fabian Cancellara. De Helveet van Trek stapt dinsdag niet meer op de fiets, nadat hij een dag eerder bij de massale valpartij in de derde etappe twee gebroken ruggenwervels opliep. (Klik hier voor unieke beelden van direct na de crash.)

Bij LottoNL-Jumbo rekent men dinsdag na het succes van Boom op een echte klassieke strijd. Vorig jaar behoorden Boom en Vanmarcke tot de weinige specialisten die echt voor eigen succes mochten rijden. Andere Flandriens moesten hun kopmannen bijstaan. Dit jaar ruiken meerdere mannen hun kans.

Voor- en nadeel
De afstand is dinsdag in het voordeel van de helden van het voorjaar. Waar de kasseienrit vorig jaar slechts 155 kilometer besloeg, dienen er ditmaal 223 te worden afgelegd. In totaal ligt er op het parcours 13,3 kilometer aan kasseien, verspreid over 7 stroken. Een nadeel is wellicht het weer, waar Boom en Vanmarcke hoopten op regen en wind, schijnt dinsdag de zon. Het wordt daarom een strijd tussen de klassiekerspecialisten en de sprinters met inhoud.

De etappe start om 12.05 uur. De live-uitzending begint om 14.10 uur. De finish wordt verwacht tussen 17.10 en 17.40 uur.

Stage-1432648128  

Reageer op artikel:
Lars Boom gaat voor dubbelslag in kasseienrit Tour
Sluiten