Spring naar de content

Ruzie op het terras, een wildplasser of aids-grap: waar bemoeit u zich mee?

Maandag circuleerde er een video op het internet van twee jonge vrouwen die op een openbaar terras in Hengelo ruzie maken met een man en zijn gezin. De man noemt de meiden arrogant nadat zij zich beklagen over een haartje in het eten; zij roepen dat hij z’n kop moet houden. ‘Waar bemoei je je mee?’ vragen ze hem herhaaldelijk. Een terechte vraag – voor de buurman die het tafereel filmde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Nadia (23) en Francisca (27) zijn ontroostbaar, weet de Twentse krant Tubantia te melden. Ze huilen de hele dag. “We krijgen dreigementen, worden uitgescholden en durven gewoon niet meer over straat. We worden volop herkend en nageroepen. Dit moet stoppen. Laat ons alsjeblieft met rust.” Op straat nageroepen, en als klap op de vuurpijl werd Francisca ontslagen bij de thuiszorg, waar ze naar eigen zeggen zo graag werkte.

In het vijf minuten durende filmpje, geplaatst op dumpert.nl, is te zien hoe de gemoederen tussen Nadia, Francisca en de onbekende man hoog oplopen. Zij schelden hem uit voor mongool, hij imiteert hun – het doet allemaal wat kinderachtig aan. En dus voer voor de reaguurder. Op dumpert zijn de reacties niet mals. ‘Zulke wijven zouden ze met hun kut op een kanon moeten knopen.’ is de meest in het oog springende in de lijst van ruim 400 reacties. Op Facebook (30.000 likes, 4.000 keer gedeeld) sympathiseren terrasmedewerkers met het personeel en de omstanders, wier terrasmiddag is vergald.

‘Wil je je ‘m verwijderen?’, vraagt een van de meiden, zodra ze ziet dat zij en haar vriendin worden gefilmd.
De burgerournalist: ‘Nee.’
‘Anders sla ik jouw kop er ook af.’
‘Dat moet je eens proberen.’
‘Dat probeer ik zeker ja, als je die kankercamera niet weghaalt.’
Uiteindelijk verlaten de dames het terras, geagiteerd. De echte misère moet nog komen.

Er zijn in deze casus vele slachtoffers en daders aan te wijzen. Het gezin beleefde een vervelende middag door toedoen van de dames, om over andere terrasgangers te zwijgen. En ook het personeel van de Blauwe Engel in Hengelo werd nogal onheus bejegend. En ja, als de kok gewoon zijn haarnetje had gedragen, hadden Nadia en Francisca kunnen genieten van hun lunch.

Tot zo ver een ordinaire terrasruzie, van welk type er die broeierige zomermaandag mogelijk nog meer hebben plaatsgevonden in Nederland. De aanwezigheid van de (voor de kijker anonieme) buurman met camera maakt hier het verschil. Omdat deze meneer zijn funniest home video op het internet plaatste, is hier van een alledaags akkefietje een digitale olifant gemaakt. En we weten dat de het internet almachtig is, en mensen kan maken en breken.

In 2013 nam Justine Sacco vlak voor haar vakantie naar Kaapstad afscheid van haar 170 volgers met de tweet ‘Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!’. Toen ze elf uur later landde was haar berichtje wereldwijd trending, alsmede de hashtag #HasJustineLandedYet. Er werd haar op Twitter van alles en nog wat toegewenst, waarvan ontslag het meest onschuldig was. Twee dagen later werd de pr-medewerkster ontslagen.

Een jaar eerder plaatste de Groningse Merthe (15) een evenement op Facebook, per ongeluk ‘openbaar’. Op sociale media werd haar verjaardagsfeestje omgedoopt tot Project X Haren – verwijzend naar Amerikaanse film waarin een huisfeest gruwelijk uit de hand loopt. Met de gevolgen van het ‘feestje’ in Haren zijn we inmiddels bekend.

En eerder dit jaar was daar de treinplasser. J.T. uit Ederveen plaste tijdens Koninginnedag over de bank van een NS-trein waarin gewoon een toilet aanwezig was. Toen J. eenmaal op GeenStijl stond en ‘de media’ over hem schreven, probeerde hij zich er nog onderuit te praten door te beweren dat hij een drinkflesje leegspoot, maar al snel stapelde het bewijs op – en ook J.T. moest wekenlang online terechtstaan.

Justine, Merthe, J.T., Nadia en Francisca hebben een voor een aan den lijve mogen ondervinden hoe genadeloos de internetter kan zijn. Het beste vermaak is voor de internetter immers leedvermaak. Zo is de kans groot dat u na het lezen van dit artikel de neiging om de video op te zoeken maar moeilijk kan onderdrukken, als u ‘m nog niet eerder zag. Misschien reageert u zelfs wel.

Je vraagt je af of de maker van de video op het terras van de Blauwe Engel zich altijd netjes gedraagt in openbare gelegenheden. Of hij nooit een racistische grap heeft gemaakt. Of hij nooit een verkeerde uitnodiging stuurde. Of hij zelf nooit in een dronken bui tegen iets aan plaste waarvoor het niet gemaakt is. Nou goed, u bent gewaarschuwd.