Spring naar de content

Blatters FIFA schorst kroongetuige voor het leven

Voormalig FIFA-bestuurslid Chuck Blazer mag zich de rest van zijn leven niet meer bezighouden met activiteiten op het gebied van voetbal. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond heeft dat besloten en donderdag bekendgemaakt. De levenslange schorsing gaat direct in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

,,In zijn tijd als official speelde hij een sleutelrol bij het aannemen van geheime en illegale betalingen, steekpenningen en smeergeld. Hij is schuldig bevonden aan overtreding van de algemene gedragsregels, belangenverstrengeling en corruptie”, staat in een verklaring van de FIFA.

Kroongetuige
Blazer, die al voorwaardelijk was geschorst, was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA, waar de omstreden Sepp Blatter nog steeds aan het roer staat. De 70-jarige Amerikaan trad af terwijl er een onderzoek naar hem liep door de FIFA en de FBI. Vervolgens bekende hij dat hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie, belastingontduiking en witwassen. Sindsdien is hij kroongetuige van de Amerikaanse justitie in het onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond.

Blazer heeft gezegd dat er bij de toewijzing van het WK in 2010 in Zuid-Afrika sprake is geweest van omkoping en dat hij zelf steekpenningen heeft aangenomen voor toewijzing van het WK van 1998 aan Frankrijk.

Onderwerpen