Spring naar de content

Cultuuragenda: Cirque Éloize, Karel Appel & North Sea Jazz

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: het internationale circusgezelschap Cirque Éloize speelt de hele maand juli de veelgeprezen voorstelling iD in Theater Carré in Amsterdam, honderd nooit eerder geëxposeerde inkttekeningen van Karel Appel in het Stedelijk Museum Schiedam en North Sea Jazz barst dit weekend weer los.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Cirque Éloize
Vanavond spelen ze de duizendste voorstelling van hun veelgeprezen theaterproductie iD. Cirque Éloize, een Canadees circusgezelschap dat tot de wereldwijde top van hedendaags circus behoort, beschrijft de negentig minuten durende opvoering als 'een uitgebalanceerde mix van topacrobatiek, urban dance en hightech video projecties. Een adrenaline rush met een vleugje West Side Story-achtige ‘boy meets girl’ straatromantiek. Adembenemend, beeldschoon en op sommige momenten gewoonweg poëtisch.' De Theaterkrant schreef in een vier sterren-recensie over iD:
"Het sluitstuk – een razendknap gechoreografeerde trampoline-act met perfect passende en strak getimede video-effecten – blaast je van je sokken. Wil je een supergelikte en indrukwekkende show zonder ontroering, dan zit je bij Cirque Éloize gebeiteld."

Cirque Éloize staat nog tot en met zondag 19 juli 2015 in Theater Carré in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Karel Appel
Zijn werk was expressief en veelkleurig, alsof hij de vrijheid zelf schilderde. En hij bezong die vrijheid ook in eigen gedichten. Karel Appel (1921 - 2006) mixte beeldende kunst en literatuur. Het Stedelijk Museum Schiedam toont deze zomer Appels schilderingen en gedichten. Hoofdmoot: een serie van honderd nooit eerder geëxposeerde inkttekeningen, in 1987 gemaakt bij poëzie van de Franse schrijver en museumdirecteur Claude Fournet, getiteld Portret van de geverfde man. Fournet was verantwoordelijk voor een Appel-retrospectief in het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain in Nice in 1987. Zijn temperamentvolle gedicht beschrijft kunst en vriendschap: ‘De man die geschilderd wordt is het portret van de dubbele mens/de mens met twee gezichten…’

De tentoonstelling 'Karel Appel. De Geverfde Man. Schilderingen en Gedichten' is tot en met 18 oktober 2015 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Meer informatie vindt u hier.

Karel_Appel_07_Medium

North Sea Jazz
"Ik ga elk jaar naar North Sea Jazz. Daar zet ik drie kruizen voor in mijn agenda", zei SP-leider Emile Roemer onlangs in HP/De Tijd. En met hem vele anderen. North Sea Jazz geldt al decennialang als een van de belangrijkste jazzfestivals ter wereld. Ook dit jaar speelt de crème de la crème van jazz en aanverwante stromingen op het podium staan. Met optredens van onder meer Lady Gaga & Tony Bennett, John Legend, Beth Hart, Mary J. Blidge en Lionel Richie. Het festival is nagenoeg uitverkocht, maar via radio, televisie en internet live te volgen.

North Sea Jazz. Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli 2015 in Ahoy' Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.