Spring naar de content

Griekse parlement stemt in met nieuwe bezuinigingsplannen

Het Griekse parlement stemt vrijdag in met de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die premier Alexis Tsipras heeft voorgelegd aan de schuldeisers van Griekenland. Dat zei een woordvoerder van regeringspartij Syriza vrijdagochtend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De nieuwe hervormingsvoorstellen van de Griekse regering lekten donderdagavond. In de plannen staat dat premier Tsipras de belastingen wil verhogen en wil korten op pensioenen, in ruil voor noodsteun van ruim 53 miljard euro. Dat geld is bedoeld voor de komende drie jaar.

In het nieuwe plan verdwijnen de gunstige btw-tarieven voor de Griekse eilanden. Verder gaat de belasting omhoog in restaurants en hotels en verdwijnt het gunstige belastingtarief voor rederijen. Ook de uitgaven aan Defensie worden teruggedrongen. Over 2015 wordt het budget met 100 miljoen euro gekort en over 2016 met 200 miljoen euro.

Financiële steun
Zondag is er een speciale Europese top over de toekomst van het noodlijdende Griekenland. Die begint om 16.00 uur in Brussel. Vooruitlopend op die top komen de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) zaterdag vanaf 15.00 uur bijeen om zich over de Griekse plannen buigen. Onder leiding van Dijsselbloem kijken zij of de voorstellen een goede basis vormen voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan Athene.