Spring naar de content

In beeld: Kiev kweekt goodwill met knappe agenten en agentes

Wie weleens in het voormalig Oostblok is geweest, kent de lokale politie aldaar. Onflatteuze outfits uit een ander tijdperk, harde koppen, nog hardere knuppels en een onvermogen tot lachen. De Oost-Europese dienstklopper is over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) niet je beste vriend. Behalve als je een bundeltje bankbiljetten discreet laat wapperen, dan wil er nog wel eens een grimas op het gezicht van Ivan of Vladimir verschijnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Oké, stereotypering. Maar het imago van de Oostblok-agent is nodig aan vernieuwing toe, vond ook het stadsbestuur van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Nadat de lokale hermandad daar een nóg slechter imago kreeg na het rigoureuze optreden tijdens de grootschalige protesten op het Maidanplein, besloot men het daar over een andere boeg te gooien. Ivan en Vladimir werden ontslagen, en ingeruild voor veel jongere (en knappere) Pjotrs en Svetlana's.

Opmerkelijk is dat maar liefst een kwart van de nieuwe agenten een vrouw is. En niet onaantrekkelijk. Een dergelijke ontwikkeling blijft natuurlijk niet onopgemerkt, en de hashtag #kyivpolice laat het verschil duidelijk zien. De (voor onze ogen) ouderwetse outfits met de typische platte petten zijn er nog, maar tegenwoordig gevuld door jonge fitte lichamen.

Het is echter de vraag of deze snelle oplossing op de lange termijn veel zoden aan de dijk zet. Weten deze knappe koppen ook een frisse invulling te geven aan het vak, en afrekenen met oude Sovjet-mores die in landen als Oekraïne zijn achtergebleven? Tot die tijd lijkt het nieuwe beleid in Kiev een noodverbandje om een grote wond.

En de inwoners van Kiev? Die zijn blij dat ze eens een kiekje met de politieagent(e) kunnen nemen zonder gedoe.

 

Onderwerpen