Spring naar de content

Binnenkijken: een tuin met olympische afmetingen

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een tuin van maar liefst 1300 vierkante meter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

“Hè?” Dat is de gemiddelde reactie van gasten die deze tuin voor het eerst zien. Het huis is al redelijk groot, maar daar verwacht je hooguit een royaal gazonnetje bij. Niet zo een met een oppervlakte van 1300 vierkante meter. De afmeting van een olympisch zwembad. Die tuin was dan ook zes jaar geleden precies de doorslaggevende factor voor de eigenaren om het huis te kopen. Zelf zitten ze het liefst aan een klein tafeltje in de schaduw om de krant te lezen met een bakkie koffie erbij. “Echt een fijn plekje. In de zomer leven we buiten, we eten er en we werken er. De deuren staan open, deze tuin is het verlengde van ons huis”, vertelt de eigenaar, die liever anoniem wil blijven.

De lounge hoek naast de kas met cactussen.
De loungehoek naast de kas met cactussen.

Maar er zijn veel meer ‘fijne plekjes’. Wat dacht je van de loungebanken naast de kas met cactussen? “Dat was trouwens de hobby van de vorige eigenaar. Ze moeten wel goed worden bijgehouden, anders groeien ze door het dak heen.” Of aan de lange tafel  aan het begin van de tuin. “Als er meerdere mensen komen eten dan zetten we wat extra tafeltjes neer en dan lijkt het wel een restaurant”, vertelt de vrouw des huizes.  Achterin de tuin staat een tuinhuisje met bed, ruime badkamer en sauna. Eigenlijk al een luxe woning op zich. Het is neergezet voor de kinderen die wel eens komen logeren of voor gasten die iets te veel gedronken hebben.

Het luxe tuinhuis is voor het kroost of  voor gasten die blijven logeren.
Het luxe tuinhuis is voor het kroost of voor gasten die blijven logeren.

De tuin is opgesierd met rozen, gekleurde bloemen en veel groen. Voorin staat een olijfboom van meer dan 100 jaar oud. Inspiratie voor de tuin haalt het echtpaar uit bladen en van internet. “Daar zoeken we ook bijvoorbeeld hoe je het beste kan snoeien.” Ook loopt er een kat door de tuin, die af en toe trots een dood eendje meeneemt als cadeau voor zijn baasjes.

Enige nadeel
Het onderhoud is het enige nadeel aan de tuin. Wekelijks komt er een hulp langs die vier uurtjes los mag  gaan. En dat is nodig. Aan de zijkant van het huis staan naast het pad veel grote planten die zonder onderhoud in het wilde weg groeien. Ook de grote eivormige, driedelige buxus in het midden van de tuin moet een keer per jaar flink worden gesnoeid om in (ei)vorm te blijven.

hp de tijd binnenkijken zonnewijzer
De zonnewijzer staat mooi in het midden van de tuin. Op de achtergrond de grote buxus in eivorm.

Met zo’n tuin is vakantie eigenlijk niet meer nodig. “We hoeven pas weer in het najaar weg voor de wintersport”, beaamt de eigenaar. Want tja, 1300 vierkante meter is net te klein voor een eigen skipiste.