Spring naar de content

Een toilet als drinkbak voor een struisvogel – en meer bijzondere straatkunst

Straatkunst heb ik je in allerlei soorten en maten: de welbekende maatschappijkritische muurschilderingen van Banksy, vervreemdende installaties in het straatbeeld en kunstige graffiti op elke hoek van de straat. Ook in Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Maar een heel ander genre zijn de street art-werkjes die reageren op een voorbeeld dat al bestaat. Een metershoog meisje dat een boom wat geeft met een gieter, een man die zijn haar (een struik) probeert te fatsoeneren met een kam en een vrouw die door een rietje de gracht lijkt leeg te drinken.

De schilderingen van kunstenaar Sath uit Bangkok vallen in dezelfde traditie. Hij komt op een locatie, ziet een object dat zijn fantasie aan het werk zet en maakt er een muurschildering omheen. Ziet hij een raam met een rode roede, dan denkt jij: daar maak ik een cadeautje van. Een eenzame muurvaren wordt een boeket. En een kapot toilet dient als drinkbak voor een struisvogel. Zo worden alledaagse voorwerpen, door het op te laten gaan in een schildering, vervreemdende objecten die onze wereld een klein beetje leuker maken.

Meer straatkunst van Sath vindt u hier.

S1 S2 S3 S5 S6 S7 S8 S9 S10 S11