Spring naar de content
bron: anp

File op het water

Fryslân, de zuidwesthoek. Water, weer, wind en wolken, wat is het er mooi en authentiek. Massaal komen ze erop af, de bootvluchtelingen uit de drukke Randstad en Duitsland. Maar niet iedere Fries staat te juichen bij die toeristenstroom. ‘Zonder tal zijn de verschrikkingen die we onderweg naar Langwar te zien krijgen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

In Akkrum staat de brug open, en in Terherne ook. In Friesland staat de brug altijd open in deze tijd van het jaar. Of vaak. De automobilisten stappen uit, traag glijden de masten voorbij. Het gaat even duren. Het is Eerste Pinksterdag, en mooi weer. De eerste mooie dag van het jaar, de eerste in een weekend. Op dagen als deze lijkt de helft van de mensen hier te varen, en de andere helft kijkt ernaar, naar de pleziervaart, het varen en het plezier. Ze wandelen, fi etsen, zitten, met koˆ e en ijsjes. Iedereen is vrij, iedereen recreëert. Ze recreëren de rust en de ontspanning, het plezier, die doordeweeks worden afgebroken.

Zuidwest-Friesland wordt in de zomer overspoeld met watertoeristen. Ze kunnen er heerlijk doorvaren, dat is het mooie, van het Sneekermeer tot Heeg, de Fluessen tot de Morra, van Lemmer tot de Oudegaaster Brekken. De gezellige dorpjes, zoals Terherne en Langweer, zijn van kade tot kassa op de komst van de witte, vergrijzende vloot ingesteld.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap