Spring naar de content

Blootliggende botten en lijkzakken op Belgische begraafplaats

Horrortaferelen op een kerkhof in het Belgische Dendermonde, provincie Oost-Vlaanderen. Buurtbewoners gingen daar op onderzoek uit vanwege een flinke stank, en kwamen uit bij de plaatselijke begraafplaats. Daar ontdekten zij blootliggende beenderen en schedels, waar bovendien geen afzetting omheen stond. Dat waren de werklui vergeten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Onderstaande foto, doorgeplaatst door HLN, kan als schokkend worden ervaren.

De buurtbewoners konden het verhaal vervolgens niet meer navertellen. Zij zouden te geschrokken zijn van wat ze hadden gezien. De geurhinder zou zijn ontstaan door de hoge temperaturen afgelopen weekend, in combinatie met de manier van begraven, aldus de bevoegde Leen Dierick van de Vlaamse Christendemocraten (CD&V). Voor de rest leek alles volgens haar te verlopen zoals afgesproken.

Alleen de afzetting was dus vergeten. En van de klachten was Dierick niet op de hoogte. "Toen ik aan de bevoegde diensten vroeg hoe dit kan, is gebleken dat er geen omheining was. Dit gaat volledig in tegen de verplichting die opgelegd werd in het bestek en tegen de opdracht die gegeven werd aan onze toezichter", zegt Dierick tegenover HLN. Enfin, het kwaad was toen al geschied. Buurtbewoners hadden daarvoor al oog in oog gestaan met botten, schedels en lijkzakken, die op een hoop lagen, vermengd met zand. Een van hen moest ervan overgeven.

Nu resteert nog de vraag waarom het kerkhof er überhaupt zo bij lag. Op het kerkhof in Dendermonde startte op 3 juli een opruiming van zo'n zeshonderd graven.