Spring naar de content

Ontluisterend: zo worden vrouwen en kinderen bevrijd uit Islamitische Staat

Khaleel Al Dakhi is advocaat in Irak, verscheurd door een territoriaal gevecht sinds terreurgroep Islamitische Staat in Irak en Syrië een kalifaat uitriep. Duizenden Irakezen, veelal vrouwen en kinderen, kwamen in handen van IS en leven sedertdien in gevangenschap. Al Dakhi probeert hen te bevrijden – met gevaar voor eigen leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Vorig jaar begon IS haar opmars nabij het Sinjargebergte, waar veel jezidi's woonden, een religieuze minderheid in Irak. Zo'n 3.000 jezidi-vrouwen werden gevangengenomen, en volgens Al Dakhi is zo'n 80 procent van hen verkracht. Vrouwen worden omgedoopt tot seksslavinnen en gedwongen te bekeren tot de islam, terwijl hun kinderen opgroeien te midden van barbaarse executies en vreselijk geweld.

Een filmploeg van Channel 4 volgde Al Dakhi en het team waarmee hij probeert vrouwen en kinderen uit bezet gebied te smokkelen, en wisten zelfs beelden op te nemen van binnen in het zelfverklaarde kalifaat. In de documentaire Escape from Isis is ook een van de grootste reddingsacties van Al Dakhi te zien, waarbij 34 jezidi's hun vrijheid herwonnenen lang verloren familieleden weer in de armen konden sluiten.

De documentaire 'Escape from Isis' is vanavond te zien op het Britse Channel 4 om 23.00 Nederlandse tijd.