Cultuuragenda: Zero in het Stedelijk, Woody Allen & Vondelpark Openluchttheater

Nick Muller 16 jul 2015 Cultuur

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Zero in het Stedelijk, de komedies van Woody Allen in filmmuseum EYE en het gratis te bezoeken Vondelpark Openluchttheater.

Zero in het Stedelijk
Armando vatte de kerngedachte van de NUL-groep, de Nederlandse tak van de kunststroming ZERO, in 1962 als volgt samen: ‘De kunst is volgens ons teruggekeerd tot op het Nulpunt. Wij beginnen van voren af aan.’ Exact vijftig jaar nadat de ZERO-beweging een stille dood stierf, komt het Stedelijk Museum in Amsterdam met een overzichtstentoonstelling van deze avant-gardisten. Artistiek gezien kan de essentie van ZERO geformuleerd worden als het reduceren, concentreren en vernieuwen van artistieke vormen, waarbij de kunstenaars zichzelf losmaakten van de heersende kunstopvattingen van hun tijd. Iconisch voor ZERO zijn de geheel witte, monochrome werken die veel van de kunstenaars in de beweging maakten. Bekend zijn bijvoorbeeld de witte doeken in allerlei variaties: puur, met sneden, rasters, in vormen geplooide doeken, gevuld met spijkers, veren, enzovoorts. De overzichtstentoonstelling, die deze week een viersterrenrecensie kreeg in het Parool, toont onder meer werk van herman de vries, Armando, Piero Manzoni, François Morellet en Jan Schoonhoven.

De tentoonstelling ‘Zero: Let Us Explore the Stars’ is tot en met 8 november 2015 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

De komedies van Woody Allen
Wat maakt de bijna tachtigjarige Woody Allen (regisseur van onder meer klassiekers als Annie Hall, Manhattan en Midnight in Paris) tot een van de meest briljante komieken van de moderne tijd? In ‘De komedies van Woody Allen’ belicht filmmuseum EYE in Amsterdam zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man. In totaal worden dertig films van Woody Allens hand vertoond, aangevuld met films van anderen waarin hij acteert, documentaires over zijn werk en klassiekers die hem inspireerden. Het merendeel van de films is afkomstig uit de collectie van EYE en wordt vertoond op celluloid, zoals Allen dat het liefste ziet. Ideaal uitstapje voor een druilerige zomerdag.

‘De komedies van Woody Allen’ is tot en met 9 september 2015 te zien in filmmuseum EYE in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Vondelpark Openluchttheater
Al meer dan veertig zomers lang wordt in het Vondelpark in Amsterdam het Vondelpark Openluchttheater georganiseerd. Dit jaar zijn meer dan 150 muziek-, theater- en cabaretvoorstellingen gratis te bezoeken in het bekendste park van Nederland. De complete programmering (tot en met 13 september 2015) vindt u hier. Vrijdag 17 juli 2015 staan onder meer de Link Dance Company uit Australë op het programma, met een dansvoorstelling van choreografe Emma Fishwick. Zaterdag 18 juli 2015 staan onder meer singer-songwriter Pink Oculus, rapper Akwasi, cabaretduo Gebroeders Harteveld & Fretz en een muziekvoorstelling van cabaretier Freek de Jonge op het programma. Een ideale, middag- en avondvullende besteding voor de zwoele zaterdag die ons te wachten staat.

Vondelpark Openluchttheater. Zaterdag 18 juli 2015, van 13:00 uur tot 22:00 uur, in het Vondelpark in Amsterdam Toegang is gratis. Meer informatie vindt u hier.

Reageer op artikel:
Cultuuragenda: Zero in het Stedelijk, Woody Allen & Vondelpark Openluchttheater
Sluiten