Spring naar de content

Twee mannen lopen hand in hand door Moskou – en dit is wat er gebeurt

Wereldwijd zijn er maar weinig onderwerpen die een land zó tot op het bot kunnen verdelen als de acceptatie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Terwijl het ene grote land, de Verenigde Staten van Amerika, onlangs nog een enorme stap in de goede richting maakte door het homohuwelijk ‘goed’ te keuren, gaat tegenpool Rusland in het offensief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het land is onder Vladimir Poetin de afgelopen jaren zo mogelijk nog intoleranter jegens homo’s geworden dan het al was. De Russische despoot voerde de afgelopen jaren een aantal wetten in die het homoseksuelen ontzettend moeilijk maken, in een reactie op ‘Het Westen’, dat volgens hem alles zomaar toestaat. Met het vingertje wijzen is Poetin niet vreemd, want hij veroordeelt al jarenlang een tolerante houding tegenover homo’s, lesbiennes en transgenders.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een dergelijke man aan het roer van een land en een bevolking die hem steunt is natuurlijk hét recept voor moeilijkheden. Maar hoe erg het gesteld is met de (in)tolerantie van de Russische bevolking, komt pas naar voren uit onderstaande beelden.

Twee jongens (waarvan we de geaardheid niet te weten komen, voor zover dat ertoe doet) lopen hand in hand door de iconische straten van Moskou. Aan een flinke dosis lef hebben de twee geen gebrek, maar of het verstandig is wat ze doen valt te betwisten. Want de reacties van de Moskovieten zijn niet mals. Het ‘koppel’ krijgt een keur aan scheldwoorden en opmerkingen naar het hoofd geslingerd, en wordt op een gegeven moment zelfs fysiek bedreigd.

Het filmpje stopt met de mededeling: ‘Aan één kant van de planeet is dit normaal, maar in Rusland is het dat niet. Wat is jouw mening?’ Hoe triest dit filmpje eigenlijk ook stemt, het spoort dus wel aan tot dialoog en discussie. En dat is, hoe miniem ook, toch nog een lichtpuntje.

Onderwerpen