Spring naar de content

Usain Bolt: ‘Ga toch lekker buiten spelen’

Hey what’s up”, zegt Usain Bolt (28) met een grote glimlach. “I am Usain Bolt.” Alsof we dat nog niet hadden gezien. De snelste mens ter wereld loopt aanstaande vrijdag de Sainsbury’s Anniversary Games in Londen, dus was hij te gast bij de BBC, op primetime natuurlijk, in The One Show.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

In de studio ontwikkelde zich een behoorlijk ongemakkelijk gesprek met de Jamaicaan, de winnaar van zes Olympische- en acht wereldtitels. De eerste vraag ging over een recente ontmoeting met de Amerikaanse president Obama. “It was really cool”,  zei Bolt. Obama begroette hem zelfs in het Jamaicaans, aldus Usain. En toen was het tijd voor een filmpje.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kickstart
Op de achtergrond zagen we een foto van Usain en Barack, allebei in de gevleugelde pijl-en-boog-houding van het Jamaicaanse sprintfenomeen. Gevraagd naar zijn eigen helden als opgroeiende jongen noemde Bolt verderop in het programma zijn eigen vader en Kevin Garnett, de inmiddels 39-jarige power forward van de Minnesota Timberwolves. Een basketballer. Of hij nog een boodschap had voor de Engelse jeugd, vroeg de presentatrice van The One Show en toen brandde Usain pas echt lekker los. De lange Jamaicaan van 1 meter 95 moet het niet van zijn kickstart hebben, ook als geïnterviewde komt hij later op gang, dat is een bekend gegeven.

HP bolt 2
Usain Bolt in zijn gevleugelde pijl-en-boog-houding

Buiten
Bolt: “Het is weer zomer. Vergeet school. Een tijd om lekker passief op de bank te blijven hangen, voor de televisie en met je IPad op schoot. Maar ik vond het als kind juist heerlijk om naar buiten te gaan. Eindelijk is het een keer lekker weer terwijl ik in Engeland ben. Dus ik zeg: ga naar buiten, ga lekker rondhollen. Een potje voetballen, pak een lekker kleurtje – ik heb natuurlijk al een kleurtje but I am just saying… It’s good to be outside. Als kind was ik altijd buiten en dat was eigenlijk meteen het grootste probleem. Ik kon nooit stil blijven zitten als ik een keer thuis moest blijven van m’n moeder.” Dan is het tijd voor de onvermijdelijke kookrubriek, ook The One Show ontkomt er niet aan, vrijdagavond om 19.00 uur, Engelse tijd. Een eitje koken, dat gaat prima, zegt Usain. En scrambled eggs lukt ook nog wel. “Maar ik werk nog steeds aan de perfecte omelet.”

HP bolt 3
Usain Bolt na het winnen van de 200 meter tijdens de Grand Prix IAAF Diamond League in juni in New York

En over tot de orde van de dag: natuurlijk gaat hij zijn best doen, vrijdag tijdens de Sainsbury Games in Londen, zegt Usain. Maar volgend jaar, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Brazilië, gaat hij pas echt full swing. Records hoeven we dus (nog) niet te verwachten.

Timing
Het programma wordt afgesloten door de legendarische Martha Reeves & the Vandellas. “Hou je van Motown-muziek,” vraagt de presentatrice aan Usain, terwijl hij naast Martha Reeves staat. Usain zegt: “Are you trying to set me up?” Ja, natuurlijk houdt hij van Motown-muziek. Martha Reeves heeft meteen door dat Usain zich een beetje ongemakkelijk voelt. “Ik ben iets ouder dan Usain,” zegt de soulzangeres. “Michael Jackson hè? Stevie Wonder?” Usain Bolt: “Yeah!” Martha & haar Vandellas zetten meteen het nummer Dancing in the Street in. De timing van Reeves is nog steeds perfect. Of Usain Bolt op twee benen kon blijven staan? Nee, natuurlijk niet.

Overigens is de volgende Usain Bolt ook alweer opgestaan in Jamaica, naar het schijnt, dat was misschien wel het grootste atletieknieuws de voorbije week.  De 15-jarige Christopher Taylor liep op het jeugd-WK in Colombia een oud record van Bolt uit de boeken. Op de 400 meter weliswaar, maar de volgende generatie, de Jamaicaanse kinderen die Usain de straat op heeft gestuurd, zit niet stil.

Supervrouw Dafne Schippers (III)
Dafne Schippers heeft de complete wereldtop tijdens wedstrijden om de Diamond League, ditmaal in Monaco, opnieuw versteld doen staan. In een veld vol gekleurde dames (mag ik dat nog zeggen?) eindigde ze vrijdagavond als tweede, op 0,01 seconde van winnares Candyce McGrone (22,08), twee tiende van een seconde sneller dan vorige week in Lausanne.

Zelf was Schippers behoorlijk ontevreden. Ze bleek de race verloren te hebben op een detail. Op Twitter schreef ze:

En niet veel later:

Usain Bolt zou zeggen: “Dat is toch niks voor jou, zo’n muf gala? Ga toch lekker buiten spelen. Het WK-podium lonkt.”

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand:  atletiek.