Spring naar de content

Binnenkijken: een zelfontworpen huis

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een huis dat helemaal zelf is ontworpen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Tien jaar geleden stond hier nog niets. Geert Crielaard en Koen Brakenhoff kochten in 2005 alleen een stuk grond en waren zelf helemaal vrij het huis te laten bouwen. “We mochten alles zelf regelen: de bank, de architect en de aannemer. Van schets af aan hebben we het ontworpen”, vertelt Crielaard. Het stel koos voor het Rotterdamse architectenbureau Pasel & Künzel. “Daar hadden we een goede klik mee, zij snapten ons. Ze staan voor modern wonen met mogelijkheden en denken out of the box.” Een eigen huis laten bouwen duurt ‘even’, maar liefst drie jaar, maar dan heb je ook wat. “We hebben zelf alles ontwikkeld en getekend, daardoor ken ik mijn huis door en door. De eerste nacht wist ik precies hoe ik in het donker naar het toilet moest lopen zonder me te stoten.”

hp binnenkijken overzicht
Overzicht van de begane grond. Links een Rietveld-stoel.

Kaasrasp
Het resultaat is één grote kast. Al het functionele, zoals de badkamer, het trappenhuis, de keuken en de kasten, verdwijnen eenvoudig in hierachter. Deze kast, door kinderen uit de buurt wordt het ‘de kaasrasp’ genoemd, is van grijskleurig strekmetaal en is zowel binnen als buiten zichtbaar. De buitendeur kan daardoor voor bezoekers, ofwel uw journaliste, soms onvindbaar zijn. Het woongedeelte is verder open en licht met veel glas. De indeling van het huis is bijzonder. Hoe hoger je komt, hoe meer privacy er is.  Op de begane grond is de zitkamer op hetzelfde niveau als de straat. Met de trap naar boven kom bij nog een zitje, de eettafel, de keuken en de patio. Een verdieping hoger is de grote slaapkamer met eigen badkamer en op de bovenste verdieping is de tuin met mooi uitzicht over de stad.

hp binnenkijken stoeltjs def
Rechts de kopie van Marcel Breuer uit 1929, links een gevonden stoel en de lamp komt uit Frankrijk

Functioneel en mooi
De inrichting komt van Marktplaats, is gevonden of gekregen. De ovale witte tafel is de meest recente aanwinst, de witte stoeltjes zijn gekregen. Naast de eettafel staat een kopie van een Marcel Breuer uit 1929. “Het kostte slechts tien gulden op Koninginnedag.” De gele stoel ernaast is gevonden en de lamp komt van een markt in Frankrijk. Beneden staat een Gerrit Rietveld-stoel, de vader van Crielaard maakte die voor zijn vrouw toen ze op kamers ging. De slaapbank is ontworpen door Gijs van der Sluis. Ernaast staat een antieke ladder. “Die komt uit het huis van mijn ouders.  Hij is functioneel en gewoon mooi, ik gebruik hem om bij de kasten te komen.”

De slaapbank ontworpen door Gijs van der Sluis, met de mooie en functionele ladder ernaast.
De slaapbank ontworpen door Gijs van der Sluis, met de mooie en functionele ladder ernaast.

Het stel verzamelt naast de mooie meubels ook kunst en servies. “Het moet passen. Er staat een stoel uit 1929, een tafel uit 2005 en er hangen lampen van Philips uit 1965.” Het meest trots is Crielaard op een werk van Jan Ros. De schilder staat bekend om de architectuur en de beweging in zijn kunstwerken. Op dit werk lijkt het alsof er een lichtweerkaatsing te zien is, maar dat is zo geschilderd.

hp binnenkijken kunst
Het ‘bewogen’ kunstwerk van Jan Ros

Plezier
“Onze hobby is gezellig eten met vrienden en familie. Laatst aten we hier met 23 man. We koken zelf, het liefst een diner met een gang of zeven en met goede wijn erbij. Je kan ons geen groter plezier doen.”