Spring naar de content

Euro-adepten! In het belang van Europa, zet een stap terug

Een maand geleden startten onder meer de PVV, Front National, FPÖ, Vlaams Belang en Lega Nord een Europese fractie. Als zelfs nationalisten de handen ineenslaan met buitenlanders, is de ultieme eenwording nabij. Inmiddels zijn eurofielen en eurosceptici het ook nog met elkaar eens. Na Griekenland (zei ik ‘na’? excusez le mot) is iedereen het erover eens dat het zo niet verder kan. Europa eindelijk verenigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Maar zoals bij de meeste huwelijkse crises wordt de schuldvraag en oplossing wel in een andere hoek gezocht. Eurocritici zien hun beeld bevestigd dat Europa niet werkt en een halt moet worden geroepen, de Europeano vindt dat nu echt vaart achter de eenwording moet worden gezet. Frankrijks president Francois Hollande betoogde dit weekend dat een Europese regering moet worden gevormd, met een eigen parlement en begroting voor Eurolanden. Volgens Franse Frans is ‘wat ons bedreigt niet te veel Europa, maar juist een gebrek daaraan’.

Alexander Pechtold betuigde respect aan het plan van de president die al jaren alle Europese begrotingsregels aan zijn laars lapt. De D66’er zegt blij te zijn dat de discussie over een Euroregering is gestart en hoopt dat ‘de rest’ niet in ‘de gebruikelijke kramp’ schiet.

Wat Pechtold als kramp omschrijft is echter een breed gedeeld wantrouwen, veel breder dan het ongenoegen dat populisten als Wilders & co vertegenwoordigen. Meer dan 75 procent van de ruim 20.000 deelnemers aan een recente peiling van EenVandaag ziet niets in de oprichting van één centrale Europese regering.

Soms zet je twee stappen vooruit en moet je daarna een stap terug. Wie Europa een warm hart toedraagt moet nu op de rem trappen in plaats van gas geven. Op dit moment pleiten voor méér Europa is krampachtig vasthouden aan een idee onvoldoende draagvlak heeft en dat zal uiteindelijk averechts uitwerken. Wat ons bedreigt is niet te veel Europa, maar een gebrek aan draagvlak.