Spring naar de content

Human Rights Watch: Egypte laat mensen verdwijnen

Tientallen mensen zijn de afgelopen maanden in Egypte verdwenen door toedoen van de troepen en veiligheidsdiensten van het regime. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De mensen zijn spoorloos en kennelijk gearresteerd. Van drie gevallen is bekend dat zij voor het laatst als gevangenen zijn gezien. Steeds vaker wordt in Egypte melding gemaakt van personen die plotseling niet meer op hun werk verschijnen of niet meer thuiskomen. Drie verschillende Egyptische mensenrechtenorganisaties hebben volgens HRW talrijke gevallen geregistreerd van mensen die onder dwang zijn verdwenen, vooral veel sinds maart.

Falend OM
HRW roept de Egyptische regering op mensen die zonder wettige reden zijn opgepakt, weer vrij te laten. Joe Stork, adjunctdirecteur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten zegt: “Egyptische veiligheidsdiensten hebben blijkbaar tientallen mensen opgepakt zonder ook maar een woord over te reppen over hun verblijfsplaats en lot. Het openbaar ministerie faalt erin deze zaken serieus te onderzoeken, en daarmee kunnen de veiligheidsdiensten onder president al-Sisi bijna geheel vrij hun gang gaan.”

In het rapport (hier te lezen) zijn de namen te vinden van de personen die HRW heeft gedocumenteerd als vermist.