Meteorologen: 2015 wordt warmste jaar

De Redactie 21 jul 2015 Wetenschap

Amerikaanse meteorologen weten het zeker: 2015 is wereldwijd op weg om het warmste jaar te worden sinds de mens weergegevens bijhoudt. Bijna elke maand wordt het warmterecord gebroken. Juni was al de vierde maand van dit jaar die gemiddeld warmer was dan het vorige record.

Dat meldde dinsdag klimaatwetenschapster Jessica Blunden van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een gerenommerd klimaatinstituut in Washington DC.

In juni bedroeg over de hele wereld gemeten de gemiddelde temperatuur 16,33 graden, waarmee het oude record met 0,12 graden werd overschreden. Normaal gesproken gaan temperatuurrecords met slechts één of twee honderdsten omhoog, aldus Blunden. De gemiddelde temperatuur in de eerste zes maanden op aarde bedroeg 14,35 graden, een zesde graad warmer dan in het recordjaar 2010.

Doden
Exceptionele hitte werd vorige maand gemeten in Spanje, Oostenrijk, delen van Azië, Australië en Zuid-Amerika. De extreem hoge temperaturen kostten in Pakistan 1200 mensen het leven. In buurland India stierven in mei circa 2000 mensen als gevolg van de hitte, aldus het NOAA. Terwijl warmterecords sinds het jaar 2000 aan de lopende band sneuvelen, is een kouderecord voor het laatst in 1916 gemeten.

Vorige week meldden wetenschappers dat de opwarming van de aarde inmiddels een onomkeerbaar proces is. Zelfs al zou de uitstoot van alle broeikasgassen nu worden gestopt, dan nog zou de opwarming eeuwen doorgaan.

Reageer op artikel:
Meteorologen: 2015 wordt warmste jaar
Sluiten