In beeld: zó weinig tekst krijgen donkere acteurs in Hollywood

Kevin van Vliet 22 jul 2015 Cultuur

Al enige tijd gaan de extreem korte compilaties van de Amerikaanse blogger Dylan Marron de wereld over – al kun je in de meeste gevallen niet spreken van een compilatie, maar van een fragment. Marron struint moderne filmklassiekers af, op zoek naar de scènes waarin donkere acteurs en actrices tekst hebben om het gebrek van etnische diversiteit in Hollywood aan te tonen. En in een aantal films is dat gebrek goed te zien.

 

 

 

 

 

Marron, een zelfverklaard filmfanaat, beklaagt zich tegenover the Guardian over de financiële drijfveer van de Amerikaanse filmindustrie. “De geldschieters van de films gaan geen miljoenen weggooien door in te zetten op films met daarin een onbekende, getinte persoon.”

Een welbekend probleem in Hollywood is ‘witwassen’, zoals The Huffington Post het zo treffend beschreef: blanke acteurs en actrices vertolken rollen van gekleurde personages. Laurence Olivier die zwartgeschminkt verscheen als Othello in de gelijknamige verfilming van Shakespeare’s vertelling over de Moor van Venetië. Christian Bale als Mozes, Joel Edgerton als de farao, Russel Crowe als Noach, en binnenkort ook Angelina Jolie die de Egyptische koningin Cleopatra zal vertolken in de remake van Cleopatra (1963), waarin de eveneens blanke actrice Elizabeth Taylor de hoofdrol speelde.

Marron stelt: “Als een getinte persoon de protagonist is, gaat het verhaal over de huidskleur. Bij blanke mensen gaat het nooit over hun huidskleur.”

Alle compilaties vindt u op de Tumblr-pagina Every Single Word.

Beeld via Flickr.

 

Reageer op artikel:
In beeld: zó weinig tekst krijgen donkere acteurs in Hollywood
Sluiten