Spring naar de content

De kansen van Hillary zijn niet wat ze lijken

In 2008 bleek dat slechts 10 procent van de Nederlanders op een Republikein zou stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dat jaar. Dat is in 2016 waarschijnlijk niet anders. Maar vergis u niet: Hillary Clinton is niet de gedoodverfde winnaar van de volgende presidentsverkiezingen. Integendeel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

In Nederland identificeren we ons nu eenmaal meer met de Democraten dan met de Republikeinen. Dat is een gegeven. Zoals Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek al uitlegde in 2008, het jaar dat Democraat Barack Obama werd verkozen: “Ook rechtse VVD’ers komen uit bij een Democraat. Amerika is politiek vrij conservatief. Thema’s als de doodstraf en wapenbezit zijn in Nederland eigenlijk niet aan de orde. En als je in Amerika voor meer invloed van de overheid bent, ben je al een halve communist. In Nederland is dat heel anders.”

Het gegeven dat we meer op de hand van de partij van Barack Obama en Hillary Clinton zijn, zie je ook terug in de Nederlandse media. De meeste, zo niet alle Amerika-correspondenten vestigen zich aan de vaak linksere oostkust van de Verenigde Staten in plaats van in de conservatieve gebieden in het midden van het land. Er zijn vrijwel geen journalisten en columnisten, op Leon de Winter van De Telegraaf en Derk-Jan Eppink, die vaak stukken schrijft voor de Volkskrant – te vinden die zich kunnen vinden in het wereldbeeld van de Republikeinen.

Dat wereldbeeld is conservatief. Om een paar voorbeelden te geven: wapenbezit is een individueel grondrecht, zoals vastgelegd in de Amerikaanse grondwet en daar blijft de politiek vanaf. Iran, Rusland en terreurgroep IS zijn de grootste bedreigingen voor de openbare orde in een toch al chaotische wereld en moeten op alle mogelijke manieren worden aangepakt. O ja, en niet geheel onbelangrijk: de belastingen moeten omlaag en de overheid moet kleiner worden, niet groter.

In Nederland is er geen enkele (serieuze) politieke partij die pleit voor vrij wapenbezit. In Nederland hebben we alleen de SGP – slechts drie zetels in de Kamer – die de doodstraf een legitieme straf vindt voor ernstige levensdelicten. In Nederland is zelfs de VVD, traditioneel voorstander van minder overheid en minder belastingen, al een hele tijd samen met de PvdA bezig de overheid juist groter te maken door de belastingen te verhogen. Kortom, zo bezien is het niet eens zo gek dat we meer hebben met de linkse Democraten dan met de rechtse Republikeinen.

Maar we moeten in ons Democraten-gezind land niet denken dat Hillary Clinton, de kandidaat met de beste papieren om de nominatie van haar partij binnen te slepen, automatisch de volgende president van de Verenigde Staten wordt na de verkiezingen op 8 november volgend jaar. Ze moet er wel wat voor doen. Bovendien heeft ze een groot probleem. Haar Republikeinse concurrenten, en dan met name de drie kandidaten die de meeste kans maken de Republikeinse presidentskandidaat te worden, blijken volgens een recente peiling populairder in drie belangrijke swing states, Colorado, Iowa en Virginia.

Clinton moet zowel de voormalige gouverneur van Florida Jeb Bush, de huidige gouverneur van Wisconsin Scott Walker en de senator van Florida Marco Rubio voor zich dulden. In april stond ze in dezelfde peiling nog voor op alle Republikeinse concurrenten. Clinton kan haar borst natmaken. En de Nederlanders die haar graag zien winnen kunnen maar beter vast voorbereid zijn op het ergste. De Republikeinen maken een heel goede kans om de president te leveren die Obama straks gaat afwisselen.