Spring naar de content

Hoe een bionisch oog een patiënt opnieuw doet zien

Chirurgen van het Manchester Royal Eye Hospital hebben voor het eerst een bionisch oog ingeplant bij een man die lijdt aan maculadegeneratie of netvliesveroudering. Door het implantaat kan de man opnieuw contouren herkennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Netvliesveroudering of maculadegeneratie ten gevolge van ouderdom is de vaakst voorkomende oorzaak van gezichtsverlies in ontwikkelde landen. Bij deze oogaandoening sterven de kegeltjes in het centrale netvliesgedeelte af, waardoor de patiënten hun perifere zicht behouden, maar hun centrale zicht verliezen. Ray Flynn, een 80-jarige man, lijdt aan de oogziekte. Hij is de eerste patiënt bij wie een bionisch oog succesvol werd ingeplant.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het implantaat ontvangt beelden via een miniatuurcamera die zich op de bril van de patiënt bevindt. De beelden worden vervolgens omgezet in elektrische pulsen, waarna het implantaat ze draadloos doorgeeft aan elektroden die verbonden zijn met het netvlies. De pulsen stimuleren de resterende kegeltjes in het netvlies, die de informatie doorgeven aan de hersenen. De patiënt ‘ziet’ het beeld doordat het zich in de hersenen vormt.

Twee weken na de operatie kon Flynn al patronen van witte horizontale, verticale en diagonale lijnen op een computerscherm herkennen. Tijdens de test hield Flynn zijn ogen gesloten, zodat de chirurgen er zeker van waren dat het beeld via de camera en het implantaat in de hersenen werd gevormd. Dankzij het bionische oog kan Flynn nu opnieuw de contouren van mensen en voorwerpen waarnemen.

Nog vier andere patiënten met netvliesveroudering zullen in navolging van Flynn een bionisch oog ingeplant krijgen. De chirurgen hopen dat de technologie ook mensen met andere vormen van gezichtsverlies kan helpen.