Spring naar de content

Liveblog: NASA heeft een ‘tweede Aarde’ ontdekt

Ruimtevaart blijft tot de verbeelding spreken. Sinds mensenheugenis staren wij in het oneindige heelal, en vragen we ons af of we alleen zijn. Talloze films zijn er over gemaakt, boeken zijn er over volgeschreven. Maar nog steeds is het antwoord op die eeuwenoude vraag niet gevonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

En met iedere ‘grootse’ aankondiging van NASA, de leidende ruimtevaartorganisatie van ons aardlingen, springt daar weer een sprankje hoop op. Zou het dan eindelijk zover zijn? Sinds 1995 zijn er met enige regelmaat aard-achtige exoplaneten gevonden. In theorie zou op deze planeten, die zich buiten ons zonnestelsel bevinden, leven mogelijk zijn.

Zo kondigde NASA een paar dagen geleden aan dat er een belangrijke ontdekking gedaan was door de Kepler-satelliet. Feit is dat de Kepler zich specifiek bezighoudt met het zoeken naar planeten waarop leven mogelijk is. Maar zoals gezegd zijn deze exoplaneten de afgelopen jaren al redelijk vaak ontdekt. En het feit dat er een complete persconferentie aan gewijd wordt, maakt het al helemaal spannend.

Een nieuwe aarde, zou het zo kunnen zijn? Eén zin in het persbericht van de ruimtevaartorganisatie maakt in ieder geval een klein tipje van de sluier los.

‘Today, and thousands of discoveries later, astronomers are on the cusp of finding something people have dreamed about for thousands of years — another Earth.’

Om 18.00 uur Nederlandse tijd zal de persconferentie plaatsvinden. Mocht u ertussen komen, dan is hier de livestream te bekijken. We houden u op de hoogte!

Update 18.00 uur: 

Het blijkt inderdaad te gaan om een zogenoemde exoplaneet. Echter is dit wel een heel bijzonder exemplaar. Het is de kleinste planeet tot dusver, en is Kepler 452-B genoemd.

“On the 20th anniversary year of the discovery that proved other suns host planets, the Kepler exoplanet explorer has discovered a planet and star which most closely resemble the Earth and our Sun,” zo zei John Grunsfeld, associate administrator van NASA’s Science Mission Directorate in Washington. “This exciting result brings us one step closer to finding an Earth 2.0.”

Update 18.15: Een potentieel bewoonbare planeet dus, die qua oppervlakte veel weg heeft van onze aarde. Het twitteraccount van Kepler brengt specificaties naar buiten.

Kepler-452b kan volgens de ruimtevaartorganisatie gezien worden als een ouder, groter neefje van onze Aarde. De planeet heeft maar liefst 6 miljard jaar in de ‘bewoonbare zone’ gespendeerd en is dus aanzienlijk ouder dan de Aarde. In theorie is die lange tijd alleen maar een voordeel om leven te laten ontstaan, mits daar natuurlijk de omstandigheden naar zijn.

Kepler-452b bevindt zich op 1.600 lichtjaren van ons in het sterrenbeeld Cygnus. Het feit dat de planeet rond een zogenaamde G2-ster draait maakt het extra bijzonder. Onze zon is namelijk ook van het type G2. De planeet heeft eenzelfde temperatuur als de aarde en een jaar duurt er maar vijf procent langer (een jaar duurt er 385 dagen).

Update 18.30: 

Een schematische vergelijking van het Kepler-452 zonnestelsel, vergeleken met dat van ons, en het veel kleinere Kepler-186 zonnestelsel. Wat opvalt is dat de baan om de zon van Kepler 452-b bijna hetzelfde is als die van de aarde.
2AC828A600000578-3172316-image-a-5_1437668539943

18.45: Samenvatting

Kepler-452b is de meest aarde-achtige exoplaneet tot dusver, maar we kunnen er (uiteraard) niet naartoe, daarvoor ligt hij veel te ver weg. Wel is dit een belangrijke vondst die ons een schat aan informatie kan verschaffen over de ontwikkeling van planeten die vergelijkbaar zijn met de aarde. Ook de hogere leeftijd van 452b is daarom interessant.

-Liveblog gesloten-

 

Onderwerpen