Spring naar de content

De grote zomerse wetenschapsquiz – deel één

In de zomervakantie blijft u, trouwe lezer van deze website, onze berichten natuurlijk ook gewoon lezen. En om uw hersenen warm te houden en tegelijkertijd wat ontspanning te bieden waar geen zonnebrandcrème of barbecuetang aan te pas hoeft te komen, verzorgen wij wekelijks een wetenschapsquiz.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Tien vragen, kriskras geplukt uit de artikelen op onze eigen wetenschapspagina.

1) Zweedse wetenschappers hebben in Antarctica het oudste sperma ooit gevonden. Het gaat om zaadcellen van een soort bloedzuiger. Maar hoe oud is dit prehistorisch ejaculaat precies?
a. 65 miljoen jaar oud
b. 50 miljoen jaar oud
c. 17 miljoen jaar oud

2) Chirurgen van het Manchester Royal Eye Hospital hebben voor het eerst een bionisch oog ingeplant waardoor een man zijn zicht herwon. Waar leed deze man aan?
a. Staar
b. Deze man was blind geboren
c. Netvliesveroudering

3) NASA deed deze week een historische ontdekking. De 'meest aarde-achtige planeet' tot nu toe werd ontdekt door de ruimtevaartorganisatie. Hoe heet deze planeet?
a. Kepler-452b
b. Kepler-186b
c. Kepler-69dd

4) Een liedje dat constant in je hoofd blijft hangen; sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Wat schijnt te helpen tegen dit hoogst irritante verschijnsel?
a. Kauwgom kauwen
b. Regelmatig brocolli eten
c. Een borreltje drinken

5) Wetenschappers zijn steeds dichter bij het 'ontleden' van de werking van cannabis, zodat medicinale gebruikers niet stoned worden. Hoe heet de werkzame stof in de cannabisplant?
a. GHB
b. THC
c. DDT

6) Het jaar 2015 wordt volgens meteorologen het warmste jaar ooit gemeten. Wat is het huidige warmste jaar ooit gemeten?
a. 2000
b. 2010
c. 2008

7) Binnenkort gaat de grootste zoektocht naar buitenaards leven – Seti (Search For Extraterrestrial Intelligence) – ooit van start. Met dank aan flinke financiële injectie van de Russische miljardair Joeri MilnerHoeveel geld stelt Milner beschikbaar voor het project?
a. 10 miljoen dollar
b. 240 miljoen dollar
c. 100 miljoen dollar

8) Opeens heeft zo'n beetje iedereen last van glutenallergie. Welke voeding bevat van nature geen gluten?
a. Brood (graanproducten)
b. Bier
c. Rijst

9) IJsberen hebben het moeilijk. Door het smeltende poolijs komen ze steeds meer in het nauw. Hoe lang zwom een ijsbeer onlangs rond, op zoek naar ijs?
a. Twee weken
b. Negen dagen
c. Drie dagen

10) Sex sells, zo luidt het marketingdevies. Dit blijkt echter niet te kloppen, zo ondervonden onderzoekers van de Ohio State University. Wat is volgens hen een betere manier om goederen aan de man te brengen?
a. Gebruikmaken van kattenfilmpjes op YouTube
b. Reclames zo schreeuwerig mogelijk maken
c. Reclames familievriendelijk maken en gebruikmaken van familiefilms.

Wilt u weten hoe u gescoord heeft? De antwoorden vindt u hier.