Spring naar de content

Het grote geheim van Usain en Dafne

Als er nog vragen waren over de vorm van Usain Bolt, dan heeft hij de Jamaicaan ze vrijdag allemaal beantwoord. De snelste man ter wereld deed 9.87 seconden over 100 meter. Met tegenwind. In de regen. In een voorronde, dus bolde hij de laatste meters ook nog eens lekker uit. Dat belooft wat voor de finale, later op de avond, keken ze vrijdagavond meteen voor uit bij de BBC. Bolt is Back!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Presentator Colin Jackson omschreef de gevoelens van Usian Bolt als volgt: “I am here. I am back. And I silenced all the critics.” Hij is natuurlijk nooit echt weggeweest, Usain, maar ja, omdat hij dit jaar nog maar één 100 meer had gelopen, na een bekkenkwetsuur, werden er meteen vragen gesteld. Zo gaat dat nou eenmaal met supersterren die afzakken naar de 62ste plaats op de wereldranglijst. Ze worden aanbeden, maar als ze van hun sokkel kieperen staan de grootste bewonderraars vaak vooraan met het hardste oordeel.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zie hier de beelden van de glorieuze seriewedstrijd van Usain Bolt:

Kwam Bolt in de series nog redelijk uit de startblokken en hield hij de laatste meters duidelijk in, daar was de finale uiteindelijk één grote inhaalrace, resulterend in dezelfde tijd:  9.87 seconden. De commentator jubelde: “Bolt is back where he belongs, on top of the planet!”

Kritischer
Bolt toonde zich zelf iets kritischer. “Ik was niet op zoek naar een speciale tijd, maar met een goede start had ik een stuk sneller kunnen gaan. De series waren goed, maar de finale was een stuk minder. I kind of lost focus for a minute. Deze wedstrijden hebben me veel geleerd. Als ik aan mijn start blijf werken, komt het wel goed.”

Zie hier de beelden van de finale en het commentaar van Bolt na afloop:

en:

Supervrouw Dafne Schippers
Dafne Schippers begint langzaam uit te groeien tot de Usain Bolt van de vrouwenatletiek. In Londen nam Schippers de voorbije dagen deel aan twee onderdelen. Vrijdagavond snelde ze op de 4×100 meer met de estafetteploeg (Nadine Visser, Naomi Sedney en Jamile Samuel) naar een sensationele tweede plaats in 42,69 seconden. Alleen de Amerikaanse sprintploeg was sneller.

Zaterdag bekroonde Schippers een ijzersterk optreden in de series van de 100 meter (10.99) met een indrukwekkende overwinning in de finale, in 10,92. Dat betekende een verbetering van haar eigen Nederlands record. Schippers was 0,02 seconde sneller dan eind mei bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo.

Slow starters
Net als Usain Bolt was Schippers ontevreden over haar start, wat dat betreft kunnen beide slow starters elkaar een hand geven. “Ik zit er nog een beetje achter,” zei ze na afloop tegen de NOS. “Maar ik kom er wel steeds dichterbij. Het is nu een kwestie van doortrainen.” Bolt sprak een dag eerder de zelfde woorden.

Bekijk hier de beelden:

Series 100 meter:

En Dafne’s winnende:

Lekker koken
Ter afsluiting een feestelijk gerechtje, want Dafne Schippers kan, behalve heel hard lopen, ook erg lekker koken. Op haar weblog Dafnelikes publiceerde ze onlangs één van haar favorieten, de Vietnamese Summerroll. Dus hierbij:

– Rijstvellen (te koop bij de toko of grotere supermarkt)
– Stuk verse zalm
– Bakje Hollandse garnaaltjes
– 300 gram kipfilet
– handje taugé
– zakje wortel julienne
– Bosje lente ui
– 1 paprika
– pinda’s
– Verse kruiden (bijvoorbeeld munt, koriander of peterselie)
– Sojasaus, chilisaus
+ bakje lauw water

Sausje 1
– 3 eetlepels pindakaas
– lepel hoisin saus
– sap van een halve limoen

Sausje 2
– 5 eetlepels chilisaus
– klein handje pinda’s
– 1 lente ui
– sap van een halve limoen

Snij alle groenten en de zalm in smalle reepjes en doe ze in verschillende bakjes. De kip snij je ook in reepjes en bak je met wat zout, peper en ketjap. Kook de mihoen volgens de verpakking. Doe de pinda’s en kruiden in kleine schaaltjes.

De pinda’s bak je kort in de pan en hak je fijn. Roer alles door elkaar en voeg er 2 eetlepels water aan toe. Aan tafel neem je een rijstvel en laat die even kort weken in het water. Leg op een helft de vulling, vouw het rijstvel erover, vouw dan de zijkanten naar binnen en rol op.

Waarschuwing: van dit gerecht gaat u erg hard lopen.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: atletiek.