Spring naar de content

Hoe deze diamanten ring de luchtvervuiling in Rotterdam bestrijdt

Kunstenaar Daan Roosegaarde (1979) kennen we als een van de meest spraakmakende kunstenaars van dit moment. Roosegaarde houdt zich bezig met ‘het landschap van de toekomst’. Zo maakte hij al eerder glow in the darkfietspaden en autowegen, dit interactieve landschap langs de Maas in Rotterdam en liet hij de uiterwaarden bij Arnhem ‘overstromen’ met licht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het Smog Free Project is het nieuwste project van de gelauwerde kunstenaar. Het idee is als volgt: door in de openbare ruimte een prachtig ontworpen luchtzuiveringsinstallatie te plaatsen (een soort stofzuiger die vervuilde lucht opzuigt en gefilterde lucht uitstoot) kun je her en der in een stad smog-vrije zones creëren. “We hoeven de luchtvervuiling in een stad niet als vaststaand feit te aanvaarden”, zegt Roosegaarde in een filmpje op crowdfundplatform Kickstarter. “We kunnen er iets tegen doen.”

De drijvende kracht achter Studio Roosegaarde wil her en der op de wereld zogenaamde Smog Free Towers plaatsen, te beginnen in Rotterdam. Daar moet in september van dit jaar al een zeven meter hoge luchtzuiveringsinstallatie worden gerealiseerd. Als dat lukt – daarvoor is nog 40.000 euro nodig – worden de torens mogelijk ook in Parijs, Beijing, Los Angeles en Mexico City geplaatst.

Juweel voor de stad
Geld doneren kan via Kickstarter. En wie doneert, krijgt daar ook wat voor terug. U krijgt dan niet alleen een juweel in de stad – de prachtige designtoren die een oase van schone lucht vormt – maar ook een juweel van de stad. Via het platform zijn namelijk zogenaamde Smog Free Rings te koop, gemaakt van de uitlaatgassen in Beijing. Dat zit zo: de roetdeeltjes die de lucht vervuilen, bestaan voor een groot deel uit koolstof – het element waar ook diamanten uit bestaan. Door het gefilterde roet samen te persen, ontstaan er dus als het ware diamanten van vervuilde lucht. Wie zo’n ring cadeau doet aan een geliefde, doet daarmee tegelijkertijd de stad duizend kubieke meter schone lucht cadeau. Zo snijdt het mes aan beide kanten.

Meehelpen om de Smog Free Tower te realiseren? Doneren (of een Smog Free Ring kopen) kan via Kickstarter.

L1

L2

 

L6

L4

L5