Spring naar de content

IS of PKK: steun voor Turkse terreurstrijd is terecht

Ja, het is een dilemma. Turkije valt nu eindelijk de moslimterroristen van Islamitische Staat aan, maar opent tegelijkertijd het vuur op de Koerden in Irak, die een grote tegenstander van IS vormen, en daarmee een belangrijke partner zijn van de anti-IS-coalitie. Desalniettemin heeft de NAVO laten weten de Turken te zullen steunen, en dat is goed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Voor sommige experts is het moeilijk te bevatten wat er nu gebeurt in het Midden-Oosten, en in het bijzonder: in de strijd tegen IS in Syrië en Irak. Na een IS-aanslag in het Turkse Suruç waarbij 32 mensen omkwamen, besloot Turkije militair in te grijpen. Maar niet alleen tegen IS. Ook de Koerden in het noorden van Irak werden het doelwit.

De Koerdische Arbeiderspartij PKK wordt beschouwd als een terreurorganisatie, en dat is de partij in feite ook. Nadat de Koerden werden bewapend door leden van de coalitie tegen IS – geleid door de VS – werd er weinig meer gesproken over het gewelddadige verleden van de militante groepering. IS vernietigen, dat gaat voor. En nu is de verwarring groot. Onderstaande tweet van Midden-Oosten-verslaggever Jenan Moussa, geplaatst nadat de NAVO steun besloot te geven, spreekt boekdelen.

Terwijl Turkse F16’s de Koerden in Irak aanvallen, helpen Amerikaanse F16’s dadelijk de Koerden in Syrië te vechten tegen IS. Het is moeilijk te bevatten, maar dat is het logische gevolg van een samenwerking tussen partijen met verschillende belangen. Die krijg je echt niet allemaal op één lijn, en dat is ook niet nodig. Het is allang goed om te zien dat Turkije de strijd tegen IS nu serieus oppakt, en dat de NAVO zich solidair verklaart met het land dat grenst aan door IS veroverd gebied.

Turkije hoeft op het moment nog geen militaire steun van de NAVO-partners, maar het land van president Erdogan heeft gelukkig wel politieke steun gekregen. “Terrorisme kan nooit getolereerd of gerechtvaardigd worden. We staan in een sterke solidariteit met onze bondgenoot,” zei secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. Overigens heeft de NAVO er ook bij gezegd dat de Turken het (zo goed als dode) vredesproces met de Koerden niet moeten ondermijnen. De Koerden kunnen we immers goed gebruiken tegen IS.

Idealisten zullen niet blij zijn met de twee-vliegen-in-één-klap-strategie van Erdogan, maar helaas. De hoogste prioriteit van de internationale coalitie is de vernietiging van IS, de nazi’s van de 21e eeuw. Als Turkije er nu voor zorgt dat de aanwas van nieuwe jihadi’s via de grens van Turkije en Syrië opdroogt, zal het zelfverklaarde kalifaat van Abu Bakr al-Baghdadi binnen een jaar instorten. Dát zou de idealisten blij moeten maken.