Spring naar de content

Opmerkelijk: Tadzjieken trouwen via Skype

Wat te doen als uw partner jarenlang in het buitenland werkt en u toch zo snel mogelijk wil trouwen? Dan houdt u de ceremonie toch gewoon via de videochatservice Skype? Jonge Tadzjieken doen het in groten getale.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Slechts zeventien procent van de inwoners van Tadzjikistan heeft toegang tot het internet, maar dat weerhoudt jonge stellen niet om via videochatservices als Skype te trouwen. Ouders en aanstaande schoonouders, tantes, zussen en broers verzamelen zich in de ruimte met de bruid terwijl de bruidegom mijlenver in een ander land zijn ja-woord geeft. Het is een trend in het Aziatische, voornamelijk islamitische land, aldus The Guardian. Officiële cijfers over de hoeveelheid stellen die een dergelijke ceremonie begaan zijn er niet. Wel meent de Britse krant dat het meestal om islamitische bruiloften gaan. Geen ‘U mag de bruid nu kussen’, maar een glimlach in de camera.

Werkmigranten
Tadzjieken werken veel in omliggende Aziatische landen als goedkope krachten. Vooral Kazachstan en Rusland profiteren daarvan. Een op de vier Tadzjieken werkt in Rusland, schrijft The Guardian. Veel verloofden stappen via diensten als Skype in het huwelijksbootje, want een visum is nog niet zo makkelijk te krijgen. Veel werkmigranten hebben overigens het geld niet om hun verloofde en familie over te laten vliegen. Daarbij is een relatie zonder huwelijk enkele islamitische landen niet toegestaan.

De Skypebruiloften zorgen niet voor een stijging in het aantal visums voor bruiden. In Tadzjikistan, waar 90 procent van de bevolking islamitisch is (85 procent daarvan soennitisch, 5 procent sjiitisch), worden trouwceremonies niet geaccepteerd door de regering als het koppel in kwestie niet trouwt voor de burgerlijke stand. De bevolking denkt dat de opmerkelijke trend de norm in het land zal worden, nu de digi-bruiloften zich niet alleen in de stad maar ook op het platteland voordoen. Lange leve Skype, zullen we maar zeggen.

Beeld: Flickr – Evgeni Zotov

Onderwerpen