Spring naar de content

Waarom het journaal IS-video’s moet negeren

Met een strakke blik kijkt Rik van de Westelaken in de camera: “En verder in het nieuws: IS verspreidt video’s met kindsoldaten!” In beeld komt een jochie van drie turven hoog. Hij pakt een kalasjnikov: “Geef me mijn geweer, ik ben moe van dat praten. Dat gepraat leidt nergens toe.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De tune start, de toon is gezet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij het horen van de tekst van het IS-kind hoor ik mijzelf gniffelen. Natuurlijk ben ik tegen kindsoldaten, maar dit is cabaret. Dit zou er een van De Speld kunnen zijn. Op 14 juli publiceerde The Onion, de Amerikaanse evenknie van de satirische blog, een artikel waarin gesteld werd dat de Amerikaanse president Barack Obama Israël probeert te sussen met extra raketten, naar aanleiding van het nucleaire akkoord dat met Iran is gesloten. ‘Bibi is altijd een beetje chagrijnig als hij ons ziet praten met Iran, maar enkele tientallen raketten vrolijken hem doorgaans weer op’, aldus een fictieve VS-functionaris in het nepartikel. Niet lang daarna komt in het nieuws dat Obama extra militaire steun belooft om de voor Israël bittere pil door te slikken – geen grap.

De kindsoldatenreportage is de zoveelste ophefvideo van Islamitische Staat, die er zo duidelijk op is gericht om te provoceren dat je de beelden niet eens serieus meer moet willen nemen. Als we met zijn allen IS zo verschrikkelijk vinden, waarom bieden we het dan zo’n groot podium? Wat schieten we ermee op om dit in het journaal te tonen? Dat er kindsoldaten worden gebruikt is geen nieuws, dat is al langer bekend. Daar gingen zelfs al beelden van rond, maar die waren blijkbaar niet catchy genoeg voor de NOS. Maar IS is de lulligste niet en dankzij de kleine acteurtjes hebben de journaalkijkers nu toch een paar minuten IS-propaganda voorgeschoteld gekregen.

Laat je in vredesnaam niet voor het IS-karretje spannen, NOS. Eerder schreef ik al over Selfie, een (nota bene Saoedisch) satirisch programma dat IS op de hak neemt. Het is razend populair in eigen land (en jaagt IS’ers op de kast) en biedt vooral lucht aan de bevolking om met de problematiek om te gaan. Dat lijkt me beter dan onszelf op te fokken in journaals door geënsceneerde IS-video’s.

Negeren dus, die propaganda.