Spring naar de content

Het Koningslied was het geld meer dan waard. Drie redenen

De artiesten deden belangeloos mee, toch kostte het Koningslied 550.000 euro. Bijna vier keer zoveel als wat was begroot. Zo’n 1786 euro per seconde. Nederland is te klein, maar het was het geld natuurlijk hartstikke waard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Het Koningslied bewees dat Nederlanders niet alleen saamhorig zijn wanneer het Nederlands Elftal speelt. De nationale onvrede over het wanstaltige werk beheerste weken, zo niet maanden, het gesprek bij de koffieautomaat en gaf ons een gemeenschappelijke vijand die we de afgelopen 70 jaar hadden moeten missen. Het wij-gevoel, kortom, kon niet beter aangewakkerd worden dan met het Koningslied, resulterende in onder meer een nee-petitie die door ruim 40.000 mensen werd ondertekend en 74.000 likes voor de Facebookpagina ‘Sorry voor het Koningslied’.

En wat hebben we er een plezier aan beleefd. Om John Ewbank die uit frustratie zijn Koningslied introk, en om de creativiteit die het aanwakkerde. Vele parodieën en alternatieve Koningsliederen werden uitgebracht en alternatieve teksten bedacht. Want het meest hilarische aspect van alles: het Koningslied, dat een hedendaags volkslied had moeten worden, bevatte taalfouten. ‘De [xxx] die je wist dat zou komen’-grap is inmiddels een staande uitdrukking is geworden. Zo worden we tot in lengte van dagen op een vrolijke manier herinnerd aan het Koningslied. Vrijwel iedereen is inmiddels vergeten wat er zich op die dag in 2013 heeft afgespeeld, maar het Koningslied zullen we nooit, nooit vergeten.

Wie evalueert wat het ons heeft opgeleverd moet concluderen dat de relatieve kosten bijzonder laag zijn. Zo’n wij-gevoel, zo’n collectieve positieve belevenis, kan alleen worden bewerkstelligd met massa-evenementen als – ik noem maar wat – de Olympische Spelen. Aan het plan om de Spelen in 2028 naar Nederland te halen (dat overigens in de prullenbak belandde) is acht jaar gewerkt. Reken maar dat de kosten hiervan in de miljoenen lopen, en daar hebben we niks voor teruggekregen. Zelfs het Nederlands Elftal, dat Nederland voor enkele weken van een wij-gevoel voorziet tijdens grote toernooien, is niet goedkoop. Tijdens het afgelopen WK presteerden we goed en werd er door de KNVB een bescheiden winst gedraaid, maar het rampzalig verlopen EK in 2012 heeft het veelvoudige van het Koningslied gekost – en daar hebben we geen plezier aan beleefd.

Onderwerpen