Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u dit weekend niet missen?

In Kazan, Rusland worden de wereldkampioenschappen zwemmen gehouden. Dit weekend staat de langebaan op het programma. De Nederlandse zwemmers gaan op jacht naar het recordaantal medailles uit 2001. Toen eiste Oranje in Japan zeven plakken op, dankzij de boegbeelden Inge de Bruijn (drie keer goud) en Pieter van den Hoogenband (vier keer zilver, waarvan één op de estafette). Tijdens de laatste WK in Barcelona (2013) pakte Nederland vier medailles. Ranomi Kromowidjojo werd wereldkampioene op de 50 vrij en pakte brons op de 100 vrij, 50 vlinder en 4×100 vrij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Femke Heemskerk geldt als een belangrijke medaillekandidate op de 100 en 200 meter vrije slag. Op beide afstanden heeft ze de beste tijd van dit jaar op haar naam staan. Ranomi Kromowidjojo ziet de beste kansen voor zichzelf op de 50 vrij, waarop ze haar wereldtitel verdedigt. De zusjes Cate en Bronte Campbell zijn geduchte concurrentes voor de tweevoudig olympisch kampioen, die zondag samen met Heemskerk en het 15-jarige toptalent Marrit Steenbergen de estafetteploeg aan een podiumplaats moet helpen op de 4×100 vrij.

Ranomi Kromowidjojo (links) en Femke Heemskerk bereiden zich voor op het WK in Kazan.
Ranomi Kromowidjojo (links) en Femke Heemskerk bereiden zich voor op het WK in Kazan.

Medaillekansen zijn er zondag meteen al voor de dames op de 4×100 meter vrij. Femke Heemkerk en Ranomi Kromowidjojo lijken zeker van een plek in de estafetteploeg. Inge Dekker doet niet mee vanwege rugproblemen, de overige kandidaten zijn Esmee Vermeulen, Marrit Steenbergen en Maud van der Meer.

Zaterdag staat schoonspringster Uschi Freitag staat zaterdag in de finale van de 3-meterplank, voor Inge Jansen viel vrijdag het doek in de halve eindstrijd. De zwemwedstrijden zijn te volgen bij de NOS op NPO1.

EK Beachvolleybal
De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zaterdag de kwartfinale gehaald van het Europees kampioenschap. Op het ‘strand’ in het Oostenrijkse Klagenfurt was het Nederlandse duo in drie sets te sterk voor de Tsjechen Premysl Kubala en Jan Hadrava: 17-21 21-19 15-7

Nummerdor en Varenhorst in actie op het EK Beachvolleybal
Nummerdor en Varenhorst in actie op het EK Beachvolleybal

In de kwartfinale spelen de voormalig wereldkampioenen  zaterdag Brouwer en Meeuwsen tegen de Polen Bartosz Losiak en Piotr Kantor. Eerder op zaterdag bereikten ook Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst de kwartfinales.

Atletiek
Het Olympisch Stadion in Amsterdam vormt het podium van het NK Atletiek. Churandy Martina en Dafne Schippers wonnen de nationale titel op de 100 meter. Bianca Baak Nederlands Kampioen geworden op de 400 meter horden. In 2013 en 2014 was de titel ook al voor haar. Zaterdag en zondag staan er nog enkele finales op het programma.

Oefenduels
In de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen spelen veel clubs uit de eredivisie oefenduel. Zaterdag speelt Feyenoord tegen het Griekse Olympiakos Piraeus, SC Heerenveen tegen Real Mallorca, Heracles Amelo tegen het Griekse Veria en NEC tegen het Spaanse Levante. VVV Venlo treft PEC Zwolle, FC Utrecht treft Ipswich Town en Willen II speelt tegen het Turkse Sivasspor.

Volgende week start de Eredivisie weer, maar eerst voetballen FC Groningen en PSV zondag om de Johan Cruiff Schaal.