Spring naar de content

Wat is die onweerstaanbare aantrekkingskracht van het boksen?

De meeste sleutelscenes van hit serie Ray Donovan (Showtime Networks/Netflix) vinden plaats in de boksschool  Donovans Fite Club gesitueerd in Hollywood. Donovan, een zogenaamde fixer voor de rich and famous in Los Angeles – overtuigend gespeeld door Liev Schreiber – gebruikt de boksschool van zijn broer Terry om z’n zwarte geld wit te wassen. Daar komt de verhaallijn, heel erg in het kort, op neer. Maar wat belangrijker is: in de tussentijd stijgt de noble art of boxing langzaam boven zichzelf uit. Het boksen als metafoor van het echte leven. De edele kunst ook om je te verdedigen. Zo mogen we het graag zien. Helemaal met glansrollen van grote sterren als Jon Voight, Elliott Gould, James Woods en Rosanna Arquette.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Donovans Fite Club is een boksschool zoals je ze zoveel tegenkomt in Amerika. Het gaat allang niet meer om de vanity, alle opsmuk is verdwenen, dit is de real thing, zoals de Amerikanen zeggen. Hard tot op het bot.

Broadway Boxing Gym
In Nederland kom je de klassieke boksschool steeds minder vaak tegen, kickboksen en andere vuistgevechten hebben de overhand genomen. Maar in Amerika nog wel. En daarom zijn we bij ons thuis dus volkomen verslaafd aan deze serie. Donovans Fite Club bestaat natuurlijk niet echt, Donovans Fite Club is een verzinsel. Gesitueerd in een appartementencomplex in Dillon street in Los Angeles en  volledig gemodelleerd naar een boksschool in de buurt, Broadway Boxing Gym, in Watts. Maar dat maakt het plezier er niet minder om, net als het verlangen naar weer eens een echte grote bokswedstrijd want daarvoor was het recente gevecht tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao net iets te magertjes.

Kijk hier voor meer Ray Donovan behind the scenes in Donovans Fite Club:

Nouchka Fontijn
De laatste goede boksfilm die ik me kan herinneren, was Million Dollar Baby, van regisseur Clint Eastwood, met Hilary Swank in de hoofdrol. Maar nu hebben we in Nederland onze eigen Million Dollar Baby, Nouchka Fontijn (27). Neerlands hoop in bange boksdagen.

HP Nouchka Fontijn
Nouchka Fontijn (L) in de bokswedstrijd, voor vrouwen tot 75 kg, tegen de Zweedse Anna Laurell Nash tijdens de Europese Spelen in Bakoe.

Fontijn werd vorig jaar gekroond tot Europees kampioene in Boekarest, in de categorie tot 75 kilo. In de finale was ze oppermachtig tegen de Duitse Sarah Scheurich (3-0). Eerder in het toernooi versloeg ze de Hongaarse Timea Nagy, voormalig wereldkampioene Anna Laurell uit Zweden en de Russin Jaroslava Jakoesjina. In juni van dit jaar won ze een gouden medaille op de Europese Spelen in Bakoe, door  in de finale Anna Laurell te verslaan, opnieuw met afgetekende cijfers (3-0). Fontijn, viervoudig Nederlands kampioene en een belangrijke troef voor de Olympische Spelen in Rio 2016, keerde nog niet zo lang geleden terug in de selectie van de Nederlandse boksbond, nadat onenigheid over een fulltime trainingsprogramma was bijgelegd.

Aanfluiting
Dat het zo ver moest komen was al een aanfluiting, veelzeggend genoeg voor de huidige status van het Nederlandse boksen. Ik weet niet wie de voorzitter is van die bond, maar we zien hem allemaal zitten achter z’n bureau, met een dikke sigaar in z’n knuist en kleine pretoogjes. Zichzelf voorzichtig rijk rekenend, want ook dat is boksen!

Met Nouchka Fontijn als Olympisch kampioene heeft de Nederlandse boksbond straks namelijk haar eigen Million Dollar Baby in huis. Dat er uiteindelijk, na veel vijven en zessen, schoorvoetend een handje geld wordt vrijgemaakt voor wat extra gym-time, is illustratief. Waar een atlete als Fontijn op handen gedragen zou moeten worden, lag ze nu lange tijd in de clinch met haar eigen bond. En dat is allemaal verloren tijd.

Meer Nouchka Fontijn, mogelijk gemaakt door boksschool De Spartanen:

EK Boksen in Bulgarije
Aanstaande vrijdag begint in  het Bulgaarse Samakov het Europees Kampioenschap boksen voor mannen mét Roy Korving (91 kg) en Peter Mullenberg (81 kg), beide boksers zijn tijdig hersteld van blessures. Naast Nederland zullen er nog 36 Europese landen met in totaal 241 boksers deelnemen. Tijdens het Europese Kampioenschap kunnen de boksers zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Doha, dat in oktober wordt georganiseerd.

Het Nederlands team dat komende week naar Bulgarije reist, bestaat uit:
Enrico Lacruz (60 kg) van  BVAZ, Arnhem
Wouter Djokic (69 kg) van ABCC, Apeldoorn
Max van der Pas (75 kg) van Aleco Roosendaal
Peter Mullenberg (81 kg) van ABCC, Apeldoorn
Roy Korving (91 kg) van Boksvereniging Vermeulen Benthuizen

Voor het EK Boksen is de volgende website gelanceerd.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: vechtsporten.

 

Onderwerpen