Spring naar de content

Zeevonk: overdag een roestige vlek, ’s nachts een lichtshow

Een rode gloed siert de kustlijn tussen Wassenaar en Scheveningen, dat meldt Rijkswaterstaat. Er is advies gegeven om niet de zee in te gaan. Zeevonk is namelijk een algensoort die irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. Maar de alg heeft nog een (bijzondere) eigenschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Zeevonk of Noctiluca scintillans ziet er overdag uit als een roestige vlek, maar kan in ondiep water fluorescent blauw-groen oplichten in het donker als je de alg in beweging brengt. Zeevonk oogt als een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje aan de achterkant. Met zijn grootte van een halve tot één millimeter is de zeevonk een relatief grote alg.

Het Vlaams Instituut voor de Zee verwachtte het fenomeen van de ‘lichtende zee’ in 2010 vanaf juli tot eind augustus, bij warm, rustig weer met weinig, geen of zwak aanlandige wind. Het fenomeen verdwijnt wel heel snel.

Door de zeevonk adviseert Rijkswaterstaat niet te zwemmen tussen Scheveningen, Wassenaar en Katwijk. De kustwacht voert maandag een verkenningsvlucht uit, om te kijken in hoeverre de zeevonk nog zichtbaar is.