Spring naar de content

Zien: deze boom draagt 40 soorten fruit

Het klinkt als een plant uit het Hof van Eden: de Tree of 40 Fruit, de boom die veertig soorten vruchten draagt. Van appels tot peren, van kersen tot pruimen en van amandelen tot nectarines: ze groeien allemaal uit een en dezelfde stam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De man die deze boom heeft ontwikkeld is Sam Van Aken, kunstenaar en kunstprofessor aan Syracuse University. Hij vatte het plan op om een complete boomgaard te verenigen in één boom. Negen jaar duurde het voor hij veertig verschillende soorten en rassen fruit bij elkaar had gesprokkeld en op de onderstam had geënt. Dat werkt zo: je knipt een tak (de ent) van de ene plant, plakt deze als het ware op de stam (de onderstam) van de andere plant. Op deze manier worden fruitbomen al jaren veredeld – het is zelfs de reden dat we nog wijn kunnen drinken.

Door dit proces eindeloos te herhalen, heeft Van Aken nu veertien bomen ontwikkelt met veertig soorten fruit. Voor hem blijft het niet meer dan een kunstproject. "De honger ga ik ermee niet de wereld uit helpen, daar is de kweek van zo'n boom te arbeidsintensief voor. Fruittelers verklaren me ook voor gek: je moet elke soort opsporen in de boom, en op het juiste moment oogsten. Echt handig is het dus niet. Maar daar gaat het mij ook niet om."