Spring naar de content

Op de boot tijdens de Amsterdam Gay Pride (****)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze speciale editie: de Amsterdam Gay Pride.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie
Gezellig samen zijn: producer Eric van Tijn, Andre van Duin, documentairemaker Michiel van Erp, presentator Cornald Maas, mr. showbizz Evert Santegoeds & Partner André Martin Elferink (Vlnr.)
Gezellig samen zijn: producent Eric van Tijn, André van Duin, documentairemaker Michiel van Erp, Cornald Maas, Evert Santegoeds en Partner André Martin Elferink (v.l.n.r)

De straten van Amsterdam kleurden dit weekend vrolijk rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en roze. Willeke Alberti, Abba, Anita Meijer en vrijwel alle nummers die ooit zijn opgevoerd tijdens het Eurovisie Songfestival dreunden door de speakers. Het zonnetje scheen, T-shirts uit, en Amsterdam was een weekend lang het epicentrum van homo-acceptatie.

Vrijdagmiddag werd het feest voor menig BN'er afgetrapt in Hotel Sofitel Legend The Grand. Met een cocktail, onder het genot van de zangkunsten van La Bloemen. Een lekker zomerse VrijMiBo. Aanwezig waren onder meer Ellie Lust, woordvoerder van de Amsterdamse politie, en André van Duin. Beiden zijn ze ambassadeur voor thuiszorgorganisatie Gay Care, een van de goede doelen die de volgende dag vertegenwoordigd zou zijn op de parade.

on board: Presentator Carlo Boszhard, Erwin van Lambaart(producties) & cultuur held Sjors van der Panne (Vlnr.)
Presentator Carlo Boszhard, theaterproducent Erwin van Lambaart en zanger Sjors van der Panne (v.l.n.r.)

Na een kort nachtje brak die dag voor velen aan. Ze hesen zich in een kort broekje en klommen aan boord om vanaf de Westerdokskade dwars door de stad te varen. Uw verslaggever voer mee met onder anderen Carlo Boszhard, broer Ron, Derek Ogilvie en theaterproducent Erwin van Lambaart. En uw verslaggever ving ergens op de Prinsengracht een nieuwtje op van Carlo Boszhard: “Ik ben met RTL in gesprek over een nieuw zondagmiddagprogramma, dat waarschijnlijk eind oktober op de buis komt. Meer dan dat het leuk wordt kan ik er nog niet over vertellen.”

Amazing! Medium Derek Ogilvie, TV-Man Herald Adolfs & Presentator Ron Boszhard (Vlnr.)
Medium Derek Ogilvie, tv-producent Herald Adolfs & presentator Ron Boszhard (v.l.n.r.)

Zondag – de meesten hadden hun stem al een dag eerder kapot geschreeuwd – verzamelden nog eens honderden feestgangers zich op het Rembrandtplein, om los te gaan op de klanken van 'Vino, vino (Waar blijft de wijn)' van Imca Marina. En er werd stilgestaan bij de steekpartij tijdens de Gay Pride in Jeruzalem, eerder die week.

De parade in Amsterdam verliep vrij vlekkeloos. Er vloog een bootje in de brand, en er zonk er een. Opvarenden bereikten heelhuids de kant. Er wordt al gesproken over een Europese variant van de Gay Pride, volgend jaar in Amsterdam.

Eindoordeel:
Het thema van deze Pride was Share, niet te verwarren met zangeres Cher. Maar delen werd er inderdaad gedaan, op deze niet alleen warme, maar zeer goed georganiseerde en gemoedelijke dag. En ik deel uit. Want het was feest. Vier tompoezen.

tompoes4

statieportret: Kees Hogetoorn, Jan Nieuwenhuis, Frank Sanders, OUTTV (Gay Lifestyle TV) Marc Putman, (General Manager the Grand) Remco Groenhuijzen & The Rosettes (Vlnr.)
Kees Hogetoorn, Jan Nieuwenhuis, Frank Sanders (roze zender OutTV), Marc Putman (The Grand) Remco Groenhuijzen & The Rozettes (v.l.n.r.)