Spring naar de content

Google gaat Sri Lanka van internet voorzien – met luchtballonnen

De eilandstaat Sri Lanka is de afgelopen jaren hard aan het groeien. Zo ontwikkelt de economie zich er razendsnel, en heeft het land inmiddels het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. Echter is het met het bereik van mobiel internet in het land slecht gesteld, maar daar gaat binnenkort verandering in komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De Sri Lankese regering heeft namelijk de handen ineengeslagen met internetgigant Google, die het land van mobiel internet moet gaan voorzien. En dat gaat op een zeer innovatieve manier. Door middel van luchtballonnen die door de stratosfeer (zo’n twintig kilometer boven het aardoppervlak) vliegen en internet uitzenden, zullen de Sri Lankanen binnenkort voorzien worden van mobiel internet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het Google-project, genaamd loon is zijn testfase al (letterlijk) ontstegen. In het Nieuw-Zeelandse Canturbury werden de ballonnen voor het eerst opgelaten. Ze maken gebruik van voorspelbare luchtstromen op grote hoogte, waardoor ze op hun plaats kunnen blijven hangen. Google claimt dat iedere internetballon maar liefst honderd dagen zelfstandig in de lucht kan blijven zweven.

Sri Lanka wordt het eerste land dat op deze manier van internet voorzien wordt. En dat is hard nodig, want op een bevolking van 22 miljoen zijn er in het land maar 2.8 miljoen mobiele internetconnecties en 606.000 vaste verbindingen bekend. Loon biedt een betaalbare service die bovendien overlapt, waardoor in theorie zelfs in de meest dunbevolkte junglegebieden een whatsappje verstuurd kan worden.

Wanneer het project van start gaat, wordt zowel door de regering van het land als door Google nog even in het midden gehouden. Wel lijkt men er geen gras over te willen laten groeien, duidend op een uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken van de eilandstaat. “In a few months we will truly be able to say: Sri Lanka. Covered.” 

Onderwerpen