Google gaat Sri Lanka van internet voorzien – met luchtballonnen

De eilandstaat Sri Lanka is de afgelopen jaren hard aan het groeien. Zo ontwikkelt de economie zich er razendsnel, en heeft het land inmiddels het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. Echter is het met het bereik van mobiel internet in het land slecht gesteld, maar daar gaat binnenkort verandering in komen.

De Sri Lankese regering heeft namelijk de handen ineengeslagen met internetgigant Google, die het land van mobiel internet moet gaan voorzien. En dat gaat op een zeer innovatieve manier. Door middel van luchtballonnen die door de stratosfeer (zo’n twintig kilometer boven het aardoppervlak) vliegen en internet uitzenden, zullen de Sri Lankanen binnenkort voorzien worden van mobiel internet.

Het Google-project, genaamd loon is zijn testfase al (letterlijk) ontstegen. In het Nieuw-Zeelandse Canturbury werden de ballonnen voor het eerst opgelaten. Ze maken gebruik van voorspelbare luchtstromen op grote hoogte, waardoor ze op hun plaats kunnen blijven hangen. Google claimt dat iedere internetballon maar liefst honderd dagen zelfstandig in de lucht kan blijven zweven.

Sri Lanka wordt het eerste land dat op deze manier van internet voorzien wordt. En dat is hard nodig, want op een bevolking van 22 miljoen zijn er in het land maar 2.8 miljoen mobiele internetconnecties en 606.000 vaste verbindingen bekend. Loon biedt een betaalbare service die bovendien overlapt, waardoor in theorie zelfs in de meest dunbevolkte junglegebieden een whatsappje verstuurd kan worden.

Wanneer het project van start gaat, wordt zowel door de regering van het land als door Google nog even in het midden gehouden. Wel lijkt men er geen gras over te willen laten groeien, duidend op een uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken van de eilandstaat. “In a few months we will truly be able to say: Sri Lanka. Covered.” 

Reageer op artikel:
Google gaat Sri Lanka van internet voorzien – met luchtballonnen
Sluiten