Spring naar de content

Storm aan kritiek op magazine na afrokapsel bij blanke vrouw

De mediarel rond Rachel Dolezal de Afro-Amerikaanse activiste die niet Afro-Amerikaans is, is inmiddels iets afgekoeld. Maar nu is daar het Amerikaanse beautytijdschrift Allure, dat zich de woede van velen op de hals heeft gehaald door een blanke vrouw te laten poseren met een afrokapsel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

In het augustusnummer van Allure (‘the beauty expert’) staan kapsels uit de jaren zeventig centraal, een daarvan: het afrokapsel. Op de bijbehorende foto staat een blanke dame met afrokapsel; de redacteur van dienst zette eronder ‘Even if you have straight hair’. En dat schoot een aantal Amerikanen in het verkeerde keelgat. Een storm van kritiek volgde. Mensen zijn verbolgen over het feit dat er geen zwart model gebruikt is.

De ontdekking dat het model – Marissa Neitling – van nature sluik haar heeft, zette geen zoden aan de dijk.

Een greep uit de reacties op Twitter:

Schermafbeelding 2015-08-05 om 08.20.17
Twitterprofiel van Marissa Neitling

Allure kwam snel met een reactie: “De afro heeft een rijke culturele en esthetische geschiedenis. In dit artikel laten we vrouwen zien met verschillende haarstijlen als individuele expressie. Het gebruiken van schoonheid en haren als zelfexpressie is een spiegel van wat zich op dit moment in ons land afspeelt. De creativiteit is onbeperkt en eigenlijk best fantastisch.”